Τιμητική Χρυσή Άρκτος στην Ιζαμπέλ Υπέρ

Η Berlinale απονέμει στην Ιζαμπέλ Υπέρ την Τιμητική Χρυσή Άρκτο για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη. Παράλληλα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με ταινίες της.

by Times Newsroom

“Για μια νύχτα αγάπης” (1977)

Η Ιζαμπέλ Υπέρ γνώρισε τη διεθνή επιτυχία σε ηλικία μόλις 25 ετών με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Κλοντ Γκορέτα “Για μια νύχτα αγάπης”. Κέρδισε ένα βραβείο BAFTA για την ερμηνεία της ως ένα ταπεινό κορίτσι που συνδέεται με ένα φοιτητή. Ο φοιτητής την εγκαταλείπει επειδή δεν την θεωρεί κατάλληλη για τον κύκλο του και εκείνη καταλήγει σε ψυχιατρείο.

“Ο σώζων εαυτόν σωθήτω” (1980)

Μετά από 12 χρόνια πειραματικών έργων, ο σκηνοθέτης της Νέου Κύματος Ζαν Λυκ Γκοντάρ επέστρεψε στις συνεργασίες του με Γάλλους αστέρες του κινηματογράφου στο “Ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Ως ένας από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες, η Iζαμπέλ Υπέρ υποδύεται μια εργαζόμενη του σεξ που διδάσκει στην αδερφή της την πορνεία. Και όπως ο δικός της μαστροπός, εισπράττει το 50% των κερδών της αδερφής της.

“Η τελετή” (1995)

Η Υπέρ έλαβε το πρώτο της César, το υψηλότερο γαλλικό κινηματογραφικό βραβείο, για τον ρόλο της στην ταινία “Η τελετή” του σκηνοθέτη Κλοντ Σαμπρόλ, με τον οποίο συνεργαζόταν τακτικά. Ένα δεύτερο César πήρε για τον ρόλο της στο “Eκείνη” (2016). Είναι επίσης από τις λίγες που κέρδισαν δύο φορές το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών.

“Η δασκάλα του πιάνου” (2001)

Ένα από τα βραβεία της ήταν στις Κάννες για τον ρόλο της στο έργο “Η δασκάλα του πιάνου” του Μίχαελ Χάνεκε, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αυστριακής συγγραφέως Ελφρίντε Γιέλινεκ. Σε αυτό το ψυχοσεξουαλικό δράμα υποδύεται μια δασκάλα πιάνου που έχει μια σαδομαζοχιστική σχέση με τον μαθητή της.

“8 Γυναίκες” (2002)

Οκτώ γυναίκες, συγκεντρωμένες σε ένα χιονισμένο σαλέ τα Χριστούγεννα, είναι ύποπτες για φόνο όταν ο αρχηγός της οικογένειας βρίσκεται νεκρός με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Στο σκοτεινό μιούζικαλ του Φρανσουά Οζόν, η Ιζαμπέλ Υπέρ έπαιξε την αυστηρή θεία Ογκυστίν δίπλα σε κορυφαίες συμπρωταγωνίστριες της όπως η Κατρίν Ντενέβ και η Φανί Αρντάν, κάτι που τους απέφερε πολλά βραβεία.

“Eκείνη” (2016)

Στο θρίλερ του Πολ Φερχόφεν η Ιζαμπέλ Υπέρ παίζει το ρόλο μιας επιτυχημένης επιχειρηματία που βιάζεται αλλά δεν πηγαίνει στην αστυνομία. Σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της, η Υπέρ υποδύεται μια γυναίκα που ασχολείται με μυστηριώδη παιχνίδια εξουσίας. Για αυτόν τον ρόλο κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα και ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

7 φορές στη Μπερλινάλε

Η Υπέρ έπαιξε σε επτά διαγωνιστικές ταινίες στη Μπερλινάλε. Στην ταινία που βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο υποδύεται μια δασκάλα φιλοσοφίας που ξαφνικά βιώνει μια αίσθηση ελευθερίας όταν η μητέρα της πεθαίνει και ο σύζυγός της την εγκαταλείπει.

“Για την Τζόαν” (2022)

Η Berlinale προβάλλει τις ταινίες ως φόρο τιμής στην Ιζαμπέλ Υπέρ. Στις 15 Φεβρουαρίου της απονέμεται η Τιμητική Χρυσή Άρκτος για τη συνολική προσφορά της στην τέχνη. Το ίδιο βράδυ κάνει πρεμιέρα μια νέα ταινία. “Για την Τζόαν” του Λοράν Λαριβιέρ, ο Γερμανός ηθοποιός Λαρς Άιντιγκερ στο πλευρό της διάσημης Γαλλίδας ηθοποιού.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com