Την επιστροφή της σερβικής αστυνομίας και του στρατού στο Κόσοβο θα ζητήσει από την KFOR το Βελιγράδι, ανακοίνωσε ο Βούτσιτς

Η κυβέρνηση της Σερβίας θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR να επιτρέψει την ανάπτυξη του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

by Times Newsroom

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι «η Σερβία υποβάλλει το αίτημα για ανάπτυξη στρατού και αστυνομίας στο Κόσοβο σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, του 1999» και συμπλήρωσε ότι «το Ψήφισμα αυτό υποχρεώνει την διοίκηση της ΚFOR να διευκολύνει την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας». Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η σχετική απόφαση για την αποστολή του αιτήματος στον διοικητή της KFOR θα ληφθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και γνωρίζει ότι το αίτημα θα απορριφθεί, ενώ ανέφερε ότι η επίκληση της νομιμότητας θα καθοδηγεί τις μελλοντικές κινήσεις της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά από το 1999 που τίθεται από την Σερβία, επίσημα, αίτημα πλήρους εφαρμογής του Ψηφίσματος 1244 το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στο Κόσοβο 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, υπό ορισμένες συνθήκες και αφού δοθεί η έγκριση του διοικητή της KFOR.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στο αίτημα που προτίθεται να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου το Κόσοβο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι «στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν είναι το Κόσοβο».

Σχετικά με αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι απέστειλε επιστολές στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των πέντε χωρών της ΕΕ (Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Κύπρος) που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή