Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται!!!

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
  • Γράφει ο ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Παρ΄ ότι πιστεύεται ότι η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε στις 25 του Μάρτη το 1821, η Επανάσταση του Έθνους ανδρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τελείωσε με την μάχη του Πέτα στις 12 του Σεπτέμβρη το 1829. Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης εισέρχεται στο Ιάσιο και υψώνει την ιερή σημαία της Ελληνικής Επανάστασης.

Δύο μέρες μετά εξέδωσε προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος», στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότι πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται μια μεγάλη δύναμη και καλούσε τους Έλληνες να πάρουν τα όπλα και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους και την Ελευθερία τους. Η πρώτη μάχη που έδωσε ο Υψηλάντης ήταν στο Δραγατσάνι στις 7 του Ιουνίου 1821, όπου ο Ιερός Λόχος με αρχηγό τον Νικόλαο Υψηλάντη (αδελφό του Αλέξανδρου) πολέμησε ηρωικά και κατέγραψε μια ένδοξη σελίδα του Έθνους μας.

Ήταν πολλοί οι οπλαρχηγοί και οι άνδρες τους που πολέμησαν γενναία ορθώνοντας το ανάστημά τους στην διάρκεια της Επανάστασης. Θα αναφέρω έναν μόνο χωρίς να ξεχνώ τους άλλους, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, μια προσωπικότητα με ενωτική διάθεση για όλους τους Έλληνες, με όραμα να δει την Πατρίδα ελεύθερη, πιστεύοντας ότι οι Έλληνες έπρεπε να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις και να παραμερίσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες για αξιώματα, λέγοντας συχνά «Ότι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχουμε ελπίδα καμία από τους ξένους».

Στις 8 Οκτωβρίου 1838 ο Γέρος του Μοριά, όπως είναι γνωστός, εκφώνησε στην Πνύκα της Πλάκας λόγο προς τους νέους, που αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του προς τους νέους της Πατρίδας. Παρακάτω παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα : «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»

Ας διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη, καθώς οι αγωνιστές της Ελληνικές Επανάστασης άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην ιστορία της Ελλάδας. Και να μην ξεχνάμε την ιστορική κληρονομία αυτών των αγωνιστών, ότι η Ελευθερία της Πατρίδας δεν χαρίζεται ούτε εξασφαλίζεται χωρίς αγώνα και θυσίες. Και ιδιαίτερα οι νέες γενιές ας μην ξεχνούν αυτούς που δώσανε την ζωή τους για την Πατρίδα. Και είναι χιλιάδες αυτοί από τους αρχαίους ακόμη χρόνους. Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται.

The following two tabs change content below.
ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή