Της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας!!!

by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ
  • Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και στα μέρη μου εκεί στα ημιορεινά της Αιτωλοακαρνανίας, στο όμορφο χωριουδάκι μας, με κάθε χάρη και λαμπρότητα τιμάται η χάρη της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας η οποία ονομάζεται έτσι από ένα έθιμο που έχει πανάρχαιες ρίζες από τη Μυκηναϊκή εποχή έως και το τέλος του 4ου αι. μ.χ όπου λατρευόταν εκείνη την εποχή η θεά Δήμητρα, που ήταν η θεά της Γεωργίας και της βλάστησης τον σιτηρών. Και στα μετέπειτα χρόνια μ.Χ. συνεχίζει να αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα στα Εισόδια της Θεοτόκου
Από την παραμονή κιόλας οι κυράδες των σπιτιών ετοιμάζουν τα πολυσπόρια, που αποτελούνται από φασόλια, ρεβύθια, φακές, κουκιά, σιτάρι, καλαμπόκι και διάφορα δημητριακά με ρόδι και σταφίδες, ζάχαρη, πετιμέζι ή μέλι.

Αφού τα μουλιάσουν πρώτα όλα όσα είναι σκληρά, τα σουρώνουν και τα βάζουν στη ντέτζερη (σ.σ. κατσαρόλα παραδοσιακή) πάνω στην πυροστιά σε αρκετή φωτιά στο τζάκι και σιγοβράζουν για τρεις περίπου ώρες, ανακατεύοντας σταδιακά. Ένα έχω να σας πω… Μοσχοβολάει όλη η γειτονιά! Αφού βράσουν, προσθέτουν και τα άλλα υλικά και σερβίρουν μεταξύ της οικογένειας και των άλλων νοικοκυριών, ανταλλάσσοντας πολυσπόρια και ευχές, όπου εύχονται χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία και περισσότερη σπορά αλλά και αγαθά πολλά! Βοήθειά μας,να είμαστε καλά, Αμήν!

Οι μεταγενέστερες γενιές θα αναβιώσουν το έθιμο, ακόμη και σήμερα με τη διαφορά ότι ο βρασμός πλέον γίνεται στη χύτρα ταχύτητας και σε απλές κατσαρόλες κι όχι στα ξύλα στη φωτιά..! Αν και είναι ένα έθιμο που τείνει να χαθεί στις μέρες μας, οι πλέον παραδοσιακοί και πιστοί στα ήθη και έθιμα της περιοχής μας το αναβιώνουν κάθε χρόνο ευτυχώς, θυμίζοντάς μας τις απλές και αλληλέγγυες αξίες της παλιάς καθημερινότητάς μας!!!

The following two tabs change content below.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αστακό Αιτ/νίας, όπου και αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο, σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα κι ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια ως φωτογράφος γάμου, μόδας, διαφημιστικής, καλλιτεχνικής, εκδηλώσεων, κ.ά… Στόχος της κάθε φορά μέσα από το φακό της είναι να συλλαμβάνει αυθόρμητες στιγμές γεμάτες συναισθήματα.. κι αυτό της δίνει ένταση και ενέργεια ωθώντας την να αγαπά περισσότερο το μαγικό κόσμο της Φωτογραφίας! Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το διάβασμα, τη μουσική και το θέατρο!!!

Τελευταία άρθρα απόΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή