Το 48ωρο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στη Βουλιαγμένη

Ποιοι και γιατί φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα – Το timing της σύναξης με Μητσοτάκη, Ούρσουλα, Βέμπερ και… άλλους 20 που συζητούν για όλα - Συνένωση δυνάμεων από ηγέτες και αρχηγούς κομμάτων του ΕΛΚ

by Times Newsroom

Η πρωτοβουλία ανήκει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ και στον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το timing για το κλειστό ραντεβού περίπου είκοσι ηγετών και αρχηγών κομμάτων – ένα «διήμερο brainstorming», όπως το συζητούν μεταξύ τους –  δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Στόχος, η συνένωση δυνάμεων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων το 2023 σε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Φινλανδία, αλλά και των ευρεκλογών του 2024.  

Η «απόβαση» των ευρωπαίων κεντροδεξιών ξεκινά σήμερα για να σημάνει ένα 48ωρο ζυμώσεων και ανασύνταξης στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα βρεθεί απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ανοίξει ουσιαστικά το «ΕPP Leaders Retreat», δίνοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σαφές στίγμα για την επόμενη πολιτική περίοδο. 

Τετ α τετ Μητσοτάκη – φον ντερ Λάιεν   

Παρούσες θα είναι η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του in, θα έχει και διμερές τετ α τετ, που θεωρείται σημαντικό μεταξύ άλλων ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά. Εξάλλου, πρωθυπουργικοί συνεργάτες υπενθυμίζουν ότι ο Μητσοτάκης «φέρνει προτάσεις» στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Επιπλέον, έρχονται η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο Ρουμάνος Πρόεδρος  Κλάους Γιοχάνις, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, o Αυστριακός καγκελάριος της Αυστρίας Κάρλ Νεχάμερ, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.   

Οι 3 στο Μαξίμου  

Για σήμερα το μεσημέρι, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες αυτής της άτυπης συνόδου του ΕΛΚ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον Αυστριακό καγκελάριο Νεχάμερ, τον Ρουμάνο Πρόεδρο Γιοχάνις και τον Ιταλό υπουργό Ταγιάνι. Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η συνάντηση στη Βουλιαγμένη έχει στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις κλασσικές συνόδους του ΕΛΚ.

Αυτή τη φορά είναι αλλιώτικα τόσο το περιβάλλον της σύναξης όσο και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυστηρά deadline ή άλλοι περιορισμοί, που πάντα πιέζουν τους συμμετέχοντες στις συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια επί βελγικού εδάφους.   

Εκλογικές αναμετρήσεις  

Για την ελληνική πλευρά, η απόφαση των ηγετών και των αρχηγών κομμάτων να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα αποτελεί και ένα σήμα στήριξης – «ψήφος εμπιστοσύνης», λένε – στον Μητσοτάκη ενόψει των εθνικών εκλογών. Βεβαίως, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά θέλει να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη μάχη του 2024 και να αυξήσει άρα τις θέσεις της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι κουβέντες για τον διάδοχο του Σαρλ Μισέλ άλλωστε ξεκινούν σιγά – σιγά.  

Στην ατζέντα η άμυνα και η ασφάλεια  

Σε ό,τι αφορά την «ατζέντα της Βουλιαγμένης» είναι και αυτή ελεύθερη, αν και θα περιλαμβάνει σίγουρα τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, ανάμεσά τους η οικονομία, άμυνα, η ασφάλεια και, προφανώς, θεσμικά θέματα. Η προοπτική ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λόγω (και) της ενεργειακής ακρίβειας, είναι ένα από τα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν το ΕΛΚ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή