Το αγόρι της Τουρκάνα, Ποιο ήταν το αγόρι της Τουρκάνα;, Το αγόρι της Τουρκάνα Google Doodle

by Times Newsroom 1

Η Google δείχνει ένα doodle για να γιορτάσει το Turkana Human στην Ελλάδα και σε μερικές άλλες χώρες. Το “αγόρι Turkana” ή “Nariokotome boy” είναι η καθομιλουμένη ονομασία που αποδίδεται στο απολίθωμα KNM-WT 15000, τον σχεδόν πλήρη σκελετό ενός ανήλικου ατόμου του γένους Homo, που ανακαλύφθηκε το 1984 στην Κένυα. Χρονολογείται πριν από 1,5 έως 1,6 εκατομμύρια χρόνια και αποδίδεται στο είδος Homo ergaster, αυτό το δείγμα είναι ο πληρέστερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε ποτέ για αυτήν την περίοδο.

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε το 1984 από τον Kamoya Kimeu, μέλος της ομάδας του Richard Leakey, στο Nariokotome, κοντά στη λίμνη Turkana στην Κένυα. Αποτελείται από 108 οστά, καθιστώντας τον τον πληρέστερο αρχαίο ανθρώπινο σκελετό που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, λείπουν και τα δύο χέρια και τα δύο πόδια.

Το σχήμα της λεκάνης του απολιθώματος καθόρισε ότι ήταν ένα αρσενικό άτομο. Η λεκάνη είναι λίγο ευρύτερη από αυτή του Homo sapiens, αλλά στενότερη από αυτή του Australopithecus, η οποία επέτρεψε αποτελεσματικό δίποδο περπάτημα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα είδη που ήταν ακόμη δίποδα και δενδρόβια.

Τα πόδια είναι μακριά, με αναλογίες συγκρίσιμες με αυτές του σύγχρονου ανθρώπου, που πρέπει να τον έχουν κάνει καλό περιπατητή. Το κρανίο παρουσιάζει αρχαϊκά χαρακτηριστικά, χαμηλό μέτωπο, ισχυρό υπερβορικό τόνο, προγναθικό σαγόνι, αλλά με ενδοκρανιακό όγκο 880 cm3, σαφώς μεγαλύτερο από αυτόν του Homo habilis. Η ρινική κοιλότητα τείνει να προσεγγίσει το μοντέρνο σχήμα.

Το μεγάλο σχετικό μέγεθος αυξάνει την επιφάνεια του σώματος και υποτίθεται ότι διευκόλυνε τη διάχυση θερμότητας κάτω από τον αφρικανικό ήλιο. Πιστεύεται ότι ο Homo ergaster ήταν λιγότερο τριχωτός από τους προγόνους του, και ίσως τόσο λίγο όσο ο σύγχρονος άνθρωπος, και είχε ήδη αποκτήσει το σύστημα της εφίδρωσης που βοηθά στην ψύξη του σώματος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή