Το αυτί του κολυμβητή (Swimmer’s ear)

by ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • ΓΡΑΦΕΙ Η ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι είναι το αυτί του κολυμβητή ή αλλιώς εξωτερική ωτίτιδα;

Πρόκειται για οξεία λοίμωξη του δέρματος του εξωτερικού αυτιού, που περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο (ακουστικό κανάλι),μέχρι το τύμπανο. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους τύπους βακτηρίων ή μυκήτων.

Τι το προκαλεί;

Το αυτί του κολυμβητή ‒ ή η εξωτερική ωτίτιδα ‒ συνήθως αναπτύσσεται σε αυτιά που εκτίθενται στην υγρασία. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται, συχνά καταδύονται ή κολυμπούν πολύ, γεγονός που μπορεί να φέρει τα μικρόβια απευθείας στο κανάλι του αυτιού. Το αυτί του κολυμβητή προσβάλλει αρκετούς ασθενείς, τόσο μικρούς όσο και μεγάλους, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο νερό ή στη θάλασσα.

Άνθρωποι που δεν κολυμπούν μπορεί επίσης να προσβληθούν με το ξύσιμο των αυτιών τους, όταν προσπαθούν να τα καθαρίσουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν χρησιμοποιούν μπατονέτες ή αιχμηρά μικρά αντικείμενα, όπως κλιπ μαλλιών.

Μερικές φορές, σε ένα άτομο με λοίμωξη μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα), το πύον που συλλέγεται στο μέσο αυτί (δηλαδή πίσω από το τύμπανο) μπορεί να περάσει μέσα στο κανάλι του αυτιού, μέσω μιας τρύπας στο τύμπανο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, καθώς ο πόρος τους είναι μικρότερος και, λόγω της τάσης τους να βάζουν αντικείμενα στο αυτί τους, ο ερεθισμός του δέρματος στην περιοχή, μπορεί επιφέρει λοίμωξη του αυτιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στο αυτί, που επιδεινώνεται όταν τραβιέται ή πιέζεται το εξωτερικό μέρος του αυτιού, δηλαδή το πτερύγιο. Μερικές φορές υπάρχει φαγούρα στο κανάλι του αυτιού πριν ξεκινήσει ο πόνος.

Το εξωτερικό αυτί πιθανόν να πάρει κόκκινη χροιά ή να φαίνεται πρησμένο. Οι λεμφαδένες γύρω από το αυτί μπορεί να διογκωθούν. Μερικές φορές, υπάρχει πύον πράσινο-κίτρινου χρώματος που δυνατόν να είναι φανερό από το άνοιγμα του αυτιού. Μπορεί τέλος να επηρεαστεί η ακοή στο προσβεβλημένο αυτί, αν το πύον ή το πρήξιμο του καναλιού είναι έντονο, κάτι που δεν εγείρει ανησυχίες, καθώς η μείωση της ακοής είναι προσωρινή.

Πόσο διαρκεί το αυτί του κολυμβητή;

Όταν η θεραπεία περιλαμβάνει συνταγογραφούμενες σταγόνες, η εξωτερική ωτίτιδα συνήθως θεραπεύεται εντός 7 έως 10 ημερών. Ο πόνος μειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες από τη θεραπεία.

Η εξωτερική ωτίτιδα δεν είναι μεταδοτική, οπότε δεν χρειάζεται να περιορίζετε την επαφή σας με φίλους.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, αν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα:

  • πόνο στο αυτί, με ή χωρίς πυρετό
  • διαρκή φαγούρα στο αυτί, ή στο κανάλι του αυτιού
  • απώλεια ακοής, ή μειωμένη ακοή σε ένα, ή και στα δύο αυτιά
  • έκκριση υγρού από το ένα αυτί, ειδικά αν είναι παχύρευστο, αποχρωματισμένο, αιματηρό ή δύσοσμο

Η λήψη της κατάλληλης θεραπείας είναι ο ταχύτερος τρόπος για την ανακούφιση του πόνου στο αυτί και για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Πώς θεραπεύεται το αυτί του κολυμβητή;

Η θεραπεία του γιατρού σας θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρός είναι ο πόνος και η λοίμωξη. Τις περισσότερες φορές, η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να υποχωρήσει με τοπικές σταγόνες για τα αυτιά που περιέχουν αντιβιοτικά, ενδεχομένως αναμειγμένα με άλλες ουσίες, ώστε να μειώσουν τη διόγκωση και τη φλεγμονή. Οι σταγόνες των αυτιών συνήθως χορηγούνται πολλές φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες.

Στην περίπτωση μιας πιο σοβαρής λοίμωξης, πιθανόν να είναι αναγκαία η λήψη αντιβιοτικής αγωγής από το στόμα ή ακόμα και ενδοφλέβια, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;

Στο σπίτι, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη χρήση των σταγόνων για τα αυτιά και πάρτε όλες τις δόσεις του αντιβιοτικού φαρμάκου, όπως έχει συνταγογραφηθεί. Συνεχίστε να τις παίρνετε για όλες τις ημέρες θεραπείας, ακόμα κι αν αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα. Αν πάρετε λιγότερες ημέρες, η λοίμωξη μπορεί να επανέλθει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πόνο στο αυτί. Αν δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα παυσίπονα.

Για να προστατεύσετε το αυτί σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός πιθανότατα θα σας προτείνει να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή του αυτιού με το νερό για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες ‒ακόμη και όταν κάνετε ντους ή βάζετε σαμπουάν! Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε σκουφάκι ή ωτοασπίδες για να προστατέψετε το αυτί.

Μπορεί να προληφθεί το αυτί του κολυμβητή;
  • Σκουπίστε καλά τα αυτιά σας με μια καθαρή πετσέτα μετά το μπάνιο ή το ντους. Γενικά κρατήστε τα αυτιά στεγνά.
  • Αποφύγετε την εισαγωγή ξένων αντικειμένων στα αυτιά σας, συμπεριλαμβανομένης της μπατονέτας.
  • Το κερί αυτιών (που ονομάζεται επίσης βύσμα κυψέλης) παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων του αυτιού, καθώς ευνοεί την παγίδευση μικροοργανισμών στο κανάλι του αυτιού. Συνιστάται επαγγελματικός καθαρισμός από ιατρό.
  • Τέλος, η ακεραιότητα του δέρματος στο κανάλι του αυτιού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του αυτιού του κολυμβητή.

Το ξηρό ή αλλοιωμένο δέρμα προδιαθέτει λοίμωξη του αυτιού. Εάν έχετε καταστάσεις όπως έκζεμα, αλλεργίες ή σμηγματόρροια, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε. Βεβαιωθείτε ότι οι παραπάνω καταστάσεις αντιμετωπίζονται από γιατρό.

The following two tabs change content below.

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Τζωρτζίνα Πανοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης και σήμερα εργάζεται σαν γενική γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο στην Πάφο.

Τελευταία άρθρα απόΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή