Το Αζερμπαϊτζάν άφησε ελεύθερους οκτώ Αρμένιους κρατούμενους…

...μια κίνηση που έχει στόχο να διευκολύνει τις συνομιλίες με τη Γαλλία και την ΕΕ για τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών

by Times Newsroom

Το Αζερμπαϊτζάν άφησε ελεύθερους οκτώ Αρμένιους κρατούμενους, μια κίνηση που έχει στόχο να διευκολύνει τις συνομιλίες με τη Γαλλία και την ΕΕ για τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Ηαπελευθέρωση από το Αζερμπαϊτζάν και ο επαναπατρισμός στην Αρμενία 8 Αρμένιων κρατούμενων αποτελεί ακόμη μια ένδειξη θετικών εξελίξεων μετά τη συνάντηση” μεταξύ του Μακρόν, του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, έγραψε στο Twitter ο Μισέλ.

“Η ΕΕ στηρίζει τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής”, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Γαλλία έχει στείλει αεροσκάφος για να παραλάβει τους Αρμένιους κρατούμενους.
“Ευχαριστώ τους διπλωμάτες μας καθώς και τους στρατιώτες μας που κινητοποιήθηκαν για αυτή την επιχείρηση”, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter.

Πέρυσι τον Οκτώβριο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μέσα και γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν έθεσε υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές τις οποίες έλεγχε το Γερεβάν από τη δεκαετία του 1990, προτού μεσολαβήσει η Ρωσία για την επίτευξη εκεχειρίας.

Τον Νοέμβριο οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπειτα από περισσότερο από ένα μήνα αιματοχυσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή