Το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας επιστρέφει!

Το περίφημο βενετσιάνικο καρναβάλι διεξάγεται φέτος έως τις 21 Φεβρουαρίου, χωρίς περιορισμούς. Ένα πλήρες πρόγραμμα περιμένει τους επισκέπτες με εντυπωσιακές μάσκες, κοστούμια και χορούς.

by Times Newsroom

Γιορτή στα κανάλια

Το καρναβάλι ξεκινάει παραδοσιακά από τα κανάλια και τις γόνδολες που και αυτές έχουν “μεταμφιεστεί”. Η γιορτή συνεχίζεται στα στενά δρομάκια, τις πλατείες και τις γέφυρες με μουσική και street art. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

Έμπνευση από το θέατρο

Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι εμπνευσμένες από την “Κομέντια ντελ άρτε”, τη δημοφιλή ιταλική κωμωδία του 16ου αιώνα. Μια από τις θεατρικές αυτές φιγούρες, η Κολομπίνα, ένας τύπος λαϊκής γυναίκας, φορά μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το μέτωπο. Ένα αγαπημένο θέμα φωτογράφισης των τουριστών.

Παιχνίδι με τα μάτια

Οι επισκέπτες έχουν μεγάλες επιλογές σε μάσκες. Πιο ακριβές είναι φυσικά οι χειροποίητες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο. Οι αποκριάτικες μάσκες με το κοντάρι είναι μια καλή και πιο οικονομική εναλλακτική και αφήνει το περιθώριο στην κυρία που τη φοράει εάν θέλει να δείξει ή όχι το πρόσωπό της.

Το μεθύσι του χορού

Το φημισμένο Καρναβάλι της Βενετίας έλκει την καταγωγή του ήδη από τον 12ο αιώνα, οπότε διοργανώνονταν ξέφρενοι χοροί στα παλάτια των δόγηδων. Οι χορευτές ανταγωνίζονταν με την ομορφιά των κοστουμιών τους. Σήμερα οι καλύτεροι χοροί δίνονται στο παλάτι Pisani Moretta και στο Teatro La Fenice.

Η υποχρεωτική περούκα

Οι περισσότεροι Βενετσιάνοι φτιάχνουν μόνοι τους τις στολές τους βασιζόμενοι στα πρότυπα των προγόνων τους. Εμπνέονται από το ιστορικό παρελθόν και μια από τις πιο αγαπημένες και εντυπωσιακές περιόδους είναι η εποχή του μπαρόκ με τα πληθωρικά κοστούμια και την απαραίτητη περούκα.

Φτερά και πούπουλα

Την εποχή του ροκοκό οι βενετσιάνικες μάσκες με πούπουλα είχαν μεγάλη ζήτηση και ήταν σύμβολο κοινωνικού στάτους. Τα πραγματικά πούπουλα τοποθετούνται γύρω από τη μάσκα και αφήνουν το περιθώριο να φανεί η μάσκα και το πρόσωπο. Έτσι ντυμένοι εκατοντάδες μασκαράδες κάνουν βόλτες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Μάσκες με ιστορία

Η μάσκα με την επωνυμία “Medico della peste” δηλαδή “Γιατρός της χολέρας” είναι μια τυπική βενετσιάνικη μάσκα που έλκει την καταγωγή της από την εποχή που η χολέρα ήταν η “κατάρα” της Ευρώπης. Οι γιατροί χρησιμοποιούσαν μακριές μάσκες προσώπου με γυάλινα μάτια και μακρύ ράμφος, δερμάτινο ένδυμα και γάντια, ώστε να προστατευθούν όσο το δυνατό καλύτερα.

Στα ίχνη του Καζανόβα

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι με την ταινία του “Καζανόβα” το 1976 έκανε και πάλι το καρναβάλι της Βενετίας ένας διεθνές γεγονός. Τον 18ο αιώνα το καρναβάλι γνώρισε μεγάλη άνθιση και με πρόσχημα την ανωνυμία εορταζόταν πραγματικά ξέφρενα.

Η πτήση του αγγέλου

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα του καρναβαλιού είναι “Η πτήση του αγγέλου”. Μια γυναίκα, η οποία είναι δεμένη σε συρματόσκοινο, πετάει από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου πάνω από την πλατεία. Φέτος όμως το «Volo dell’Angelo» ακυρώθηκε λόγω των πολλών εργοταξίων στην πλατεία.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή