Το έργο Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα, με θέμα: «Χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης εργασιών Σπηλαίου και Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής»

by Times Newsroom

Στην  αποπεράτωση των εργασιών -εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων- στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής, παρά τις δυσχέρειες και τις καθυστερήσεις που κατεγράφησαν, κυρίως στο πρώτο επτάμηνο του 2019 με την  έναρξη των εργασιών, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα.

Το έργο «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του, με προϋπολογισμό 1.053.847,70€, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.  Ενώ,  το έργο «Αναβάθμιση και Επανέκθεση των Συλλογών του Μουσείου Πετραλώνων», με προϋπολογισμό 529.200,00€, επίσης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2023.

Σπήλαιο Πετραλώνων

«Το Υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στη Χαλκιδική», είπε η Υπουργός Πολιτισμού. «Πρώτον γιατί το οφείλει, υπό την έννοια ότι η Χαλκιδική, όπως και όλες οι περιοχές της πατρίδας μας, είναι ένας τόπος με πολύ σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Για λόγους κοινωνικούς και παιδευτικούς, τα μνημεία πρέπει να συντηρούνται και να αναδεικνύονται. Συγχρόνως, η Χαλκιδική είναι και σημαντικός προορισμός, διότι διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, μαζί με το πολιτιστικό απόθεμα. Κάθε παρέμβαση πολιτισμού βοηθάει ιδιαίτερα την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία.  To σπήλαιο των Πετραλώνων, είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ένα εξέχον μνημείο της φύσης, και σε κάθε περίπτωση, αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Χαλκιδικής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πριν κλείσει το σπήλαιο, και το 2017 και το 2018, η επισκεψιμότητα κυμαινόταν ανάμεσα στις 65.000 και 70.000 τουρίστες. Το σπήλαιο, εκτός από ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό, είναι ένας σημαντικός πόλος οικονομικής ανάπτυξης και δύναμης για την τοπική κοινωνία. Και όχι μόνο. Ολα αυτά συγκλίνουν στην εθνική οικονομία. Eίμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε πως και το Μουσείο του Πολυγύρου, προχωρεί και εξελίσσεται πολύ καλά».

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενη στο χρονικό των καθυστερήσεων,  είπε  ότι από τον Ιανουάριο του 2019, όταν άρχισαν οι εργασίες ανάδειξης και αναβάθμισης των υποδομών του σπηλαίου, μέχρι σήμερα, το σπήλαιο Πετραλώνων παραμένει κλειστό. Στους πρώτους μήνες των εργασιών, μέχρι τον Αύγουστο του 2019, καταγράφονταν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις. Δεν είχαν εγκριθεί οι συνοδές μελέτες που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη του 2012, βάσει της οποίας, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Δεν είχε ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την «Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων», ούτε ο τακτικός διαγωνισμός για την «Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού». Παράλληλα, προέκυψε ανάγκη εκπόνησης και έγκρισης επιπλέον συμπληρωματικών μελετών, ενώ η πανδημία δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες που επέφεραν μεταβολές και στο φυσικό αντικείμενο του έργου. Σήμερα, όλα τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή