Το Φεστιβάλ Odessa Classics φιλοξενείται τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην Εσθονία από 31 Μαΐου ως 4 Ιουνίου, από τοπικούς φορείς.

by Times Newsroom

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Odessa Classics, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός  στον χώρο της κλασικής μουσικής, φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, από 9 έως 13 Ιουνίου 2022, με φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε για τη φετινή χρονιά αδύνατη την τέλεσή του στην Οδησσό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στη Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να χρηματοδοτηθεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διοργανώσει το Φεστιβάλ Odessa Classics, είναι απόδειξη  της πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας  προς τον Ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς  την  πόλη της Οδησσού, η οποία συνδέεται με βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Στην επιστολή του προς τη Λίνα Μενδώνη, ο Yπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας Oleksandr Tkachenko γράφει: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό μου προς το πρόσωπό σας και να σάς ευχαριστήσω για την ευγενική υποστήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύει η χώρα σας προς όλους τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών του απρόκλητου πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ειρηνικής Ουκρανίας. Σήμερα η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τη δύσκολη μάχη για τις δημοκρατικές τις αξίες και το δικαίωμά της στην ελευθερία. Το Φεστιβάλ “Odessa Classics”, που αποτελεί μία από τις κομβικές πλατφόρμες για την κλασική μουσική στην Ουκρανία, δίνει την δική του μάχη επιβίωσης. Είμαι βέβαιος πως το Φεστιβάλ Odessa Classics στην Θεσσαλονίκη, ως ένα υψηλής ποιότητας μουσικό γεγονός, θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την αλληλοκατανόηση των λαών μας και θα βοηθήσει τους Ουκρανούς μουσικούς να ακουστούν στις σκηνές της Ευρώπης».

Στην απάντησή της, η Λίνα Μενδώνη στον Ουκρανό ομόλογό της σημειώνει «η Ρωσική εισβολή στοχοποίησε όχι μόνο την υπόσταση του Ουκρανικού κράτους, αλλά απέκοψε βίαια και την πρόσβαση των πολιτών στην καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι πυλώνας προς την ελευθερία και την ευημερία. Επειδή η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στην Οδησσό φέτος κατέστη αδύνατη, η  Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προσφέρει προσωρινή στέγη στον σημαντικό καλλιτεχνικό σας θεσμό, φιλοξενώντας τον στην Θεσσαλονίκη. Η Οδησσός φιλοξένησε την ελληνική διανόηση και αποτέλεσε τη μήτρα της παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους. Δύο αιώνες αργότερα, που η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της, η Ελλάδα ανταποδίδει τη φιλοξενία για να διατηρηθεί ζωντανό ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά της κεφάλαια. Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού “ένα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ για μία Ευρωπαϊκή πόλη”, ενδυναμώνει τους δεσμούς της Οδησσού με την Ευρώπη και την προσδοκία των Ουκρανών προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Η βία δεν κατάφερε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία να κατισχύσει της Τέχνης.  Δεν θα το  επιτρέψουμε ούτε και σήμερα. Εύχομαι να είναι πρώτη και τελευταία φορά που το Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής της Οδησσού αναζητά αλλού στέγη. Προσδοκούμε στην επιστροφή της ειρήνης για να παρακολουθήσουμε το 2023 το Φεστιβάλ στην Οδησσό».

Ο Alexey Botvinov, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Odessa Classics τονίζει: «H ιστορική συσχέτιση της βοήθειας της Οδησσού προς τον Ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα πριν δύο αιώνες με την σημερινή προσφορά για επιστροφή της φιλοξενίας αυτής, προς το δοκιμαζόμενο έθνος μας, αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές και ουσιαστικές πολιτιστικές πράξεις αλληλεγγύης οποιαδήποτε κυβέρνησης φίλης χώρας προς την Ουκρανία, από την αρχή της εισβολής».

Ο βιολονίστας και συνθέτης Σίμος Παπάνας, εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ “Odessa Classics” και υπεύθυνος της υλοποίησης του στην Ελλάδα καλεί τους Θεσσαλονικείς «που έχουμε τη φιλοξενία βαθιά ριζωμένη μέσα μας- να κάνουμε τους εκλεκτούς μας καλεσμένους να την νιώσουν. Οι μουσικοί είμαστε από τη φύση μας ενάντια σε κάθε πόλεμο. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε στην πράξη!».

Ο Πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ο Διευθυντής του Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος σημειώνουν «Με ιδιαίτερη τιμή και υψηλό αίσθημα ευθύνης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη να μας αναθέσει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Odessa Classics 2022. Κορυφαίοι μουσικοί, μέσω της μουσικής σύμπραξης υπενθυμίζουν ότι η ουσιαστική επικοινωνία βασίζεται στην ειλικρίνεια, την κατανόηση και την ανθρωπιά».

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην Εσθονία από 31 Μαΐου ως 4 Ιουνίου, από τοπικούς φορείς.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.​

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή