Το γαβούστιμα στη Θεσσαλονίκη

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Το γαβούστιμα ή γαβούστημα είναι ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει από τους Μιστιώτες, απόγονοι των Καππαδοκών. Κάθε Αύγουστο, σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας, γίνεται το γαβούστιμα, η διεθνή συνάντηση των απόγονων της Καπαδοκίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2018 έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη.

Το ρήμα «γαβουστίζω» είναι παθητική φωνή στην καππαδοκική διάλεκτο και σημαίνει «συναντιέμαι, ανταμώνομαι», στην περίπτωση αυτή έχουμε τη συνάντηση πολλών ανθρώπων στο ίδιο ακριβώς μέρος. Για πρώτη φορά, από το 1997 μέχρι το 2005 έγινε από τους Μιστιώτες, με την ονομασία Πανελλήνιο Γαβούστημα Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας. Ο θεσμός αυτός γεννήθηκε στη Μάνδρα της Λάρισας, από το 2006 και μετά, με την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, ο θεσμός αυτός υιοθετήθηκε και από τους άλλους απογόνους των Καππαδοκών και έγινε πλέον πανελλήνιος θεσμός, ο δε τόπος διοργάνωσής του είναι κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μέρος.

Στις τρεις μέρες που διαρκεί αυτή η συνάντηση γίνεται αναπαράσταση των εθίμων και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Καππαδοκίας, βράβευση επιφανών Καππαδόκων, ομιλίες από διανοούμενους και ερευνητές, θεατρικά δρώμενα. Είναι η ευκαιρία να αναβιώσουμε τις μνήμες, να ζωντανέψουμε την ιστορία, να κάνουμε αυτό το ζήτημα, τη χαμένη πατρίδα, καθημερινό ζητούμενο και να τη φέρουμε εδώ, μέσα από μνήμες και αναπαραστάσεις, ξέχωρα από εθνικισμούς και εδαφικές διεκδικήσεις.

Το 20ο Γαβούστιμα έγινε στη Θεσσαλονίκη με εμπνευστή τον Κωνσταντίνο Αβανίδη και συνοδοιπόρο τη Νίκη Στρατηλάτη. Όπως αναφέρθηκε, λίγοι ήταν οι βοηθοί τους και αυτό φάνηκε από τη διοργάνωση που ήταν σχετικά φτωχή και σε κάποια σημεία πρόχειρη. Η ηχητική κάλυψη ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα αυτή που ήταν στο πλάι του χώρου να μην ακούν τίποτε,η φιλοξενία των σωματείων δεν ήταν πλήρης, ο προγραμματισμός του χρόνου δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα το μέρισμα του χρόνου στις ομιλίες να είναι πολύ περισσότερο από αυτό των εθνολογικών αναπαραστάσεων. Αυτή η ανισομέρεια δυσαρέστησε πολλούς. Ακόμη, η προσκόλληση στο Μητροπολίτη Σταυρούπολης-Νεάπολης, Βαρνάβα, από πολλούς ομιλητές, από ένα σημείο και έπειτα ήταν γραφική.

Το συγκινητικό μέρος ήταν η παράδοση της εικόνας του Αγίου Βασιλείου, η τελετή των λαβάρων και η πορεία του φωτός, με τα πολύ όμορφα κεριά αναμμένα και τα προσεχτικά βήματα των χορευτών και ο χαιρετισμός στα καππαδόκικα. Η Νίκη Στρατηλάτη ήταν πολύλογη, ενώ θα μπορούσε ο λόγος της να ήταν σύντομος και περιεκτικός.

Από αυτό το σημείο θα μπορείτε να δείτε τα βίντεο που θα ανεβάσουμε, για να έχετε πλήρη εικόνα της όλης διοργάνωσης, να μπείτε στο κλίμα αυτής της μεγάλης τελετής, τελικά να φανταστείτε πως θα γινόταν ένα γαβούστιμα στην Καππαδοκία. Να φέρετε την Καππαδοκία στην καρδιά σας.

ΠΗΓΗ: http://www.thessalonikinfo.gr

The following two tabs change content below.
Γιάννης Φραγκούλης
Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Σπούδασε χημεία και φωτογραφία στην ΑΚΤΟ. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές κινηματογράφου. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποίο ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ κ.ά. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV. Ήταν υπεύθυνος για διαδικτυακούς τόπους Ίδρυσε και διευθύνει τους διαδικτυακούς τόπους www.filmandtheater.gr και το www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου κ.ά. Είναι ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ «Στιγμή απολιθωμένη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή