Το ισχυρό δολάριο ωθεί κύματα Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη

Μετά από 20 χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2002, το δολάριο με το ευρώ βρίσκονται στην απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1. Από τις αρχές του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο η ισοτιμία ήταν στα επίπεδα του ενός ευρώ προς 1,20 δολάρια.

by Times Newsroom

Πολλοί Αμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό λόγω του φθηνού ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο. Η Ευρώπη είναι ο προορισμός της σεζόν. Αυτή είναι η πρώτη σε 20 χρόνια από τώρα και στο εξής. ένα ευρώ ισούται με ένα δολάριο.

Μετά από 20 χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2002, το δολάριο με το ευρώ βρίσκονται στην απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1. Από τις αρχές του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο η ισοτιμία ήταν στα επίπεδα του ενός ευρώ προς 1,20 δολάρια.

Αυτή η ισοτιμία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τουριστικό τομέα, ειδικά ως προς τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη, αφού γίνονται εξαιρετικά ελκυστικά, καθώς και τις αεροπορικές εταιρείες, που αγοράζουν τα καύσιμα σε δολάρια. Η αυξημένη αγοραστική δύναμη των Αμερικανών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στους αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς των Αμερικανών, όπως είναι η Ρώμη, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, ενώ εκτιμάται ότι θα αναδείξει και νέους προορισμούς. Στους ευνοημένους προορισμούς φέτος είναι και η Αθήνα, που υποδέχεται Αμερικανούς, σε αυξανόμενους αριθμούς, από τον Μάρτιο, ακόμη και έναντι του 2019.

Η άνοδος του δολαρίου επίσης αναμένεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη από αμερικανικά funds.

 «Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για ένα ταξίδι στην Ευρώπη», υπογραμμίζει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Και το δίκτυο CBS διαβεβαιώνει τους τηλεθεατές του: «Τα πάντα, από κρουασάν μέχρι ταξί και πολυτελή προϊόντα θα είναι φθηνότερα από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες για τους Αμερικανούς στην Ευρώπη».

Κοιτώντας αρκετά χρόνια πίσω, θα δούμε ότι το καλοκαίρι του 2008 οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έπρεπε να πληρώσουν κάτι λιγότερο από 1,60 δολάρια για ένα ευρώ. Πριν από ένα χρόνο, όπως προαναφέραμε, χρειαζόταν περίπου 1,20 δολάρια για ένα ευρώ.

Οι έγκριτοι New York Times υπογραμμίζουν ότι τώρα οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν περισσότερες διακοπές ή σε ανώτερης κατηγορία ξενοδοχεία με τα ίδια χρήματα, που ξόδευαν τα προηγούμενα χρόνια στο ταξίδι τους. Γι αυτό, και ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Moody’s, Mark Zandi, συμβουλεύει: «Αν θέλετε να ταξιδέψετε και σας περισσεύουν χρήματα, κάντε το τώρα».

Αυξημένες αναζητήσεις

Το ενδιαφέρον για ένα ταξίδι πέρα ​​από τον Ατλαντικό είναι ήδη πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία αναζητήσεων για πτήσεις στην Ευρώπη στην πλατφόρμα της Expedia, καταγράφεται αύξηση 25% στα ερωτήματα για πτήσεις προς Παρίσι και Φρανκφούρτη μέσα σε μία εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία των Αμερικανών να ταξιδέψουν είναι η μεγαλύτερη από τότε που υποχώρησαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον κορωνοϊό.

Τα στοιχεία του πρώτου 4μηνού του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν την τάση: ο αριθμός των διανυκτερεύσεων πολιτών από τις ΗΠΑ στη Γερμανία τετραπλασιάστηκε έναντι του ίδιου 4μήνου του 2021, φτάνοντας τις 800.000.

Η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου οφείλεται στην αίσθηση του ασφαλούς καταφυγίου, που εκπέμπουν οι ΗΠΑ, στη σημερινή διεθνή αβεβαιότητα, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας. Οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στηρίζουν αυτήν την εικόνα, ενώ, αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπάρχουν διαφωνίες εντός του Δ.Σ. σχετικά με το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν διεθνείς αναλυτές, η βιώσιμη ανατίμηση του ευρώ θα έλθει μόνον όταν θα εμπεδωθεί μια ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που θα φέρει και ένα ισχυρό νόμισμα. Η διατήρηση ενός τεχνητά ισχυρού νομίσματος θα είναι πρόσκαιρη και δεν έχει ουσιαστικό όφελος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com