Το καλύτερο φάρμακο είναι η φύση!

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Οι αδύναμοι πάντα φωνάζουν και καυχιούνται. Οι δυνατοί σωπαίνουν και προχωρούν … Ν. Καζαντζάκης.

Ανοίγει ο «δρόμος» της Ιαπωνίας για το ευρωπαϊκό βόειο κρέας και φρούτα, μετά από συμφωνία. Πρόκειται για εισαγωγές βοείου κρέατος (κυρίως από Κροατία & Ισπανία) ή προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (κυρίως από Δανία, Γαλλία & Πολωνία). Επιπλέον, η ΕΕ και η Ιαπωνία καθόρισαν ενδεικτικά και εύλογα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση εκκρεμών αιτήσεων για εισαγωγές στην Ιαπωνία άλλων προϊόντων όπως φρούτα (π.χ. αχλάδια από Βέλγιο, ακτινίδια από Ιταλία & Ελλάδα ή κεράσια από Ουγγαρία & Πορτογαλία), καθώς και κρέατος χοίρων από Ουγγαρία, Βέλγιο & Πολωνία. Η ιαπωνική αγορά βοείου κρέατος προστατεύεται ιδιαίτερα λόγω υψηλών δασμών και πολύ αυστηρών υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων. Το κρέας από 38,5% δασμό θα πάει στο 9%, για 50.500tn σε 10 έτη. neapaseges.gr, 19/7/2019.

Το καλύτερο φάρμακο είναι η φύση! … Τεράστια μετα-ανάλυση 140 μελετών, με 290 εκ άτομα, από 20χώρες, επιβεβαίωσε ότι η επαφή του ανθρώπου με το πράσινο μπορεί να σώσει από πλήθος προβλημάτων υγείας, ακόμη και από πρόωρο θάνατο. Το να περνάμε ώρες στην εξοχή ή έστω σε χώρους πρασίνου μέσα στις πόλεις μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, για καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρο θάνατο από όλα τα αίτια, πρόωρη γέννα, άγχος και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ευεργετική «δασοθεραπεία-Shinrin yoku» αποτελεί πολύ δημοφιλή πρακτική στην Ιαπωνία όπου πολλοί άνθρωποι περνούν χρόνο στο δάσος ως μια μορφή θεραπείας. «… δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη σύνδεση. Είναι πιθανό ότι τα άτομα που ζουν κοντά στη φύση έχουν περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα αλλά και για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Παράλληλα, η έκθεση σε πληθώρα διαφορετικών βακτηρίων τα οποία εντοπίζονται στη φύση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις φλεγμονές». Ιατρική Σχολή Norwich. Πανεπ. East Anglia. Environmental Research. tovima.gr. dasarxeio.gr, 20/7/2018.

Τα επόμενα 30 χρόνια, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του CO2 θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη διαθεσιμότητα καίριων θρεπτικών ουσιών όπως πρωτεΐνες (-19,5%),, σίδηρο (-14,4%) και ψευδάργυρο (-14,6%). Τα σιτάρια, το ρύζι, ο αραβόσιτος, το κριθάρι, οι πατάτες, η σόγια και τα λαχανικά θα υποστούν απώλειες θρεπτικών ουσιών περίπου 3% κατά μέσο όρο έως το 2050 λόγω CO2. «Οι άνθρωποι σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα λαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους ουσιών από φυτικές πηγές, οι οποίες τείνουν να έχουν χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από τις πηγές που προέρχονται από ζώα». «Η διατροφή και η ανθρώπινη υγεία είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δύσκολο να προβλεφθούν». Μοντέλα IMPACT & GENuS. T. Sulser. Ινστιτούτο Διεθνούς Επιστημονικής Επιστήμης. agronews.gr, 19/7/2019.

Σε δημοπρασία στην πόλη Καναζάβα Ιαπωνίας, ένα τσαμπί με 24 ρώγες σταφύλια ποικιλίας Ruby Roman πουλήθηκε 1,2 εκ γεν (€9.800!). Τα σταφύλια Ruby Roman έχουν μεγάλες ρώγες, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και τη χαμηλή τους οξύτητα, ενώ είναι και πολύ ζουμερά. Είναι ένα σπάνιο φρούτο, μιας και κάθε χρόνο βγαίνουν στην αγορά λίγα σταφύλια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Ξεκίνησαν να δημοπρατούνται το 2008, με την τιμή τους τότε να είναι περί τα 100.000 γεν ή €640 το τσαμπί, ενώ το 2016 ένα τσαμπί πωλήθηκε 1,1 εκ γεν ή €9.000. NHKTV Ιαπωνίας. Olivemagazine.gr, 19/7/2019

«Φέτος στις 6 Αυγ. θα φθάσουν στη Σαντορίνη κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.372 επιβατών. Το νησί δεν αντέχει τόσους ανθρώπους. Θα φταίνε οι κάτοικοι που θα διαμαρτυρηθούν; Θα φταίνε οι τουρίστες που δε θα ξανάρθουν; Δε μπορεί να ονομάζουμε τουριστικό προϊόν την ταλαιπωρία επισκεπτών και κατοίκων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας άναρχης & χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης». Υπουργός Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρης, Βουλή.atlantea.news, 21/7/2019.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή