Το καρτέλ στο ρεύμα και η ρήτρα αναπροσαρμογής

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι εποπτεύουσα Αρχή, μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις και εάν οι εταιρίες δεν επανορθώσουν να τις αποβάλει από την αγορά.

by Times Newsroom

Είναι πέντε πάροχοι οι οποίοι έφτιαξαν ένα άθλιο ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας το οποίο, δεν λειτουργεί με το νόμο της αγοράς και του ανταγωνισμού διότι υπάρχει καρτέλ στο ρεύμα. Ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός μεταξύ τους εξαφανίζεται, όταν υπάρχει καρτέλ. Δώσανε τα φιλέτα της ενέργειας στο αέριο σε εταιρίες. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εκείνο που θέλουν είναι να περάσει όλη η ενέργεια σε ιδιώτες. Είναι αδικαιολόγητο να προσθέτεις τον ίδιο πολλαπλασιαστή σε όλα και να έχεις την παραγωγή ενέργειας σε αυτό το κόστος, ώστε να αυξάνεις την τελική τιμή προϊόντος ρεύματος με αυτή τη λογική. Αυτή είναι η ρήτρα. Είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και θεωρείται κλοπή. Είναι μια ρήτρα πλασματική. Βροχή έχουν πέσει οι καταγγελίες από τους καταναλωτές προειδοποιεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  διότι έπεται και συνέχεια. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας που πολλές φορές φτάνουν 5 και 6 φορές επάνω από ότι πλήρωνε ο καταναλωτής μέχρι πρόσφατα, έχουν φέρει εκατομμύρια νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο και με αυτές τις σημερινές τιμές είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας μέχρι τώρα, είναι ότι όταν ακριβαίνει η τιμή της πρώτης ύλης που στην προκειμένη περίπτωση είναι το αέριο, η τιμή πολλαπλασιάζεται ανάλογα με την τιμή των πρώτων υλών. Αν αυξηθεί η τιμή των πρώτων υλών π.χ πέντε φορές, αυξάνεται παράλληλα και την τελική τιμή του προϊόντος προς τον καταναλωτή.  Πώς διαμορφώνεται όμως η τιμή; Έχουμε την πρώτη ύλη που κοστίζει, άρα τιμή πρώτων υλών, τιμή εργατικού κόστους, τιμή εγκαταστάσεων αφού κοστίζουν κι αυτές όταν τις λειτουργούμε, το κόστος της επένδυσης επίσης θα το υπολογίσουμε, το κόστος το λειτουργικό, τα λογιστήρια τα ταμεία όλα αυτά είναι λειτουργικό κόστος.

Τι γίνεται εδώ τώρα… όταν δεν έχει αυξηθεί το εργατικό κόστος, ή θα αυξηθεί ελάχιστα, δεν δικαιολογείται να πάρεις αύξηση. Αν αυξηθεί μόνο η πρώτη ύλη η αύξηση που θα πάρεις θα είναι στο ¼ του συνολικού σου κόστους από τις τέσσερις πάγιες εργασίες όπου κάνεις για την παροχή ενέργειας. Όσο πραγματικά σου κοστίζει δηλαδή για να το προσφέρεις το ρεύμα στον καταναλωτή. Δεν είναι δυνατόν αυτό το ¼ να το βάζεις παντού αν είχες π.χ μηδέν αύξηση κόστους στο εργατικό δυναμικό σου. Είναι αδικαιολόγητο λοιπόν, να προσθέτεις τον ίδιο πολλαπλαστιαστή σε όλα και να έχεις την παραγωγή ενέργειας σε αυτό το κόστος έτσι ώστε να αυξάνεις την τελική τιμή προϊόντος ρεύματος με αυτή τη λογική. Αυτή είναι η ρήτρα. Είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και θεωρείται κλοπή. Είναι μια ρήτρα πλασματική και όχι πραγματική. Είναι η ρήτρα της αισχροκέρδειας στο ρεύμα.

Η ενέργεια είναι συλλογικό αγαθό και θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του κράτους. Έρχεται όμως το κράτος εδώ, η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιωτικοποιεί κατά ένα μέρος την ενέργεια και έχουμε τους παρόχους. Οι πάροχοι τη ρήτρα αυτή, την πρόσθεσαν στα τιμολόγια αγνοώντας τι έγραφε το συμβόλαιο για κάθε νοικοκυριό όταν πήγαιναν να εξυπηρετηθούν ως πελάτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι το αέριο δεν είναι 100% η πηγή ενέργειας δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια τιμή, πολλαπλασιάζοντας για όλα κι εκεί που δεν υπάρχει παραδοσιακά κόστος.  Είναι αδικαιολόγητη η αύξηση της τιμής του ρεύματος προς τον καταναλωτή και είναι παράλογο να διαμορφώνεται μια ρήτρα αναπροσαρμογής αυτής της τακτικής και λέμε τακτική, διότι οι τιμές θα έχουν μια συνεχή ανοδική πορεία η οποία θα είναι δύσκολο να ανακοπεί. Φυσικά τώρα, κανείς δεν θα θέλει από τους παρόχους να την ανακόψει αφού, είναι τρελά κέρδη όμως με επαχθή τρόπο, εντελώς αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα, διότι αν είχαμε άθροισμα προς τα πάνω είναι γιατί αυξήσαμε στα  ύψη κι άλλα όπως τα εργατικά ενώ δεν ήταν, διότι η ενσωματωμένη εργασία είναι αυτή που αυξάνει την τιμή κι εδώ στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαμε. Γιατί να αυξηθεί τόσο πολύ το ρεύμα στο τετραπλάσιο και στο πενταπλάσιο είναι αισχροκέρδεια τη στιγμή μάλιστα που η αγορά πνέει τα λοίσθια, επειδή δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά είναι και οι επαγγελματίες.

Αυτή είναι η αποκάλυψη της μεγάλης αισχροκέρδειας σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής πέρασε στα ψηλά γράμματα και κανείς δεν το λέει. Η διαμόρφωση της τιμής έχει γίνει κατά τρόπο μονοπωλιακό. Έχει δημιουργηθεί ένα καρτέλ με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να μην αφουγκράζεται το πολίτη και ούτε συζήτηση δεν γίνεται για υγιή ανταγωνισμό. Είναι πέντε πάροχοι οι οποίοι έφτιαξαν ένα άθλιο ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας που δεν λειτουργεί με το νόμο της αγοράς και του ανταγωνισμού διότι υπάρχει καρτέλ στο ρεύμα. Δώσανε τα φιλέτα της ενέργειας στο αέριο σε εταιρίες. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους κι εκείνο που θέλουν είναι να περάσει όλη η ενέργεια σε ιδιώτες. Ο καπιταλισμός είναι αδηφάγος θέλει να αρπάξει με όποιο τίμημα και αυτό είναι καταστροφικό για τη κοινωνία.

Υπέρογκα ποσά για τους καταναλωτές

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας που πολλές φορές φτάνουν 5 και 6 φορές επάνω από ότι πλήρωνε ο καταναλωτής μέχρι πρόσφατα, έχουν φέρει εκατομμύρια νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο με τις σημερινές τιμές είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Η συνεχής άνοδος της τιμής της kWh και μαζί της οι τιμές χρέωσης των παρόχων, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία από τις  από τις 5 Αυγούστου 2021  έχει εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα.

Επαγγελματίες και νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ο νέος αυτός τρόπος ονομάστηκε ρήτρα αναπροσαρμογής είναι στα ψηλά γράμματα των τιμολογίων αλλά δεν διευκρινίζει τι είναι αυτή τη ρήτρα επακριβώς και γιατί εισήχθη.

Η κυβέρνηση έτρεξε να εξαγγείλει οικονομικά βοηθήματα, ο εφιάλτης όμως δεν έχει τέλος καθώς η ρήτρα αυτή έχει συγκεκριμένη «διαδρομή» και στη πορεία αναμένονται κι άλλες αυξήσεις κι αν ο Φεβρουάριος κι ο Μάρτιος ήταν δύσκολος ο Απρίλιος θα είναι ακόμη δυσκολότερος.  Κι αυτό γιατί ο Μάρτιος, εκτιμάται  με μέση χονδρική τιμή ακόμη πιο αυξημένη.

Είναι λογικό, αυτό το επιπλέον πάνω στις ήδη υπέρογκες χρεώσεις θα οδηγήσει σε τιμές που δεν πρόκειται να καλυφθούν από την επιδότηση. Το ρεύμα όπως διαπιστώνεται είναι απλησίαστο, το φυσικό αέριο σε ανάλογο ποσοστό κι αυτό έχει αυξηθεί, ενώ και το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα εν συγκρίσει με άλλες χρονικές περιόδους.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα επίπεδα των 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Έχει γίνει πλέον σαφές πως κανείς Έλληνας δεν μπορεί  να πληρώσει αυτά τα ποσά.

Επίσης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι εποπτεύουσα Αρχή, μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις και εάν οι εταιρίες δεν επανορθώσουν να τις αποβάλει από την αγορά.

Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ το Ινστιτούτο Καταναλωτών, σε ανακοίνωσή του, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας και αδυναμίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς, αποφάσισε να ασκήσει συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως έγινε γνωστό, το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, δέχεται  κάθε μέρα εκατοντάδες καταγγελίες παράπονα Καταναλωτών για εντολές διακοπής παροχής ρεύματος από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σημείο καμπής στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που ίσχυε μέχρι πρόσφατα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους εξής τρόπους:

  • Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή