Το «κουτάβι» του Τζεφ Κουνς χρειάζεται ανανέωση

by Times Newsroom 1

Το χαρούμενο «κουτάβι» (Puppy), το καλυμμένο με άνθη γλυπτό του Τζεφ Κουνς που καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο τα τελευταία 23 χρόνια, χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

Το γλυπτό ενός Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς, ύψους 12,4 μέτρων, που δημιουργήθηκε το 1997, έξω από το Μουσείο στην Ισπανία, πρέπει να αποκατασταθεί στην πρότερη αίγλη του και για την κάλυψη του κόστους έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών.

Για τη συντήρηση ενός τέτοιου είδους γλυπτού απαιτούνται 100.000 ευρώ και ο Χουάν Ιγκνάσιο Βιντάρντε, γενικός διευθυντής του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο, εξηγεί τους λόγους: «Το κουτάβι του Τζεφ Κουνς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της συλλογής και έχει αναδειχθεί σε έμβλημα για την πόλη του Μπιλμπάο από τον Οκτώβριο του 1997, όταν ήρθε εδώ ανάμεσά μας. Απαιτούνται 100.000 δολάρια για να ανανεωθεί η εσωτερική του δομή, να συντηρηθούν και να αντικατασταθούν όλα τα στοιχεία του».

«Έχει γίνει σύμβολο του Μουσείου και του ίδιου του Μπιλμπάο, και ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να φαίνεται πανέμορφο» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γκούγκενχαϊμ. «Ελπίδα μας είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το γλυπτό για τα επόμενα 25 χρόνια, με την προσπάθεια συντήρησης» σημειώνεται.

Το κόστος αποκατάστασης, που εκτιμάται σε περίπου 110.000 δολάρια μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλη αξία έχουν αποκτήσει τα έργα του Κουνς. Το 2019, το γλυπτό του «Rabbit» πωλήθηκε έναντι 91 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s. Έγινε το έργο καλλιτέχνη εν ζωή που πωλήθηκε στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών σε δημοπρασία. Το 2013, το γλυπτό του «Balloon Dog (Orange)» αγοράστηκε 58,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή