Το Μαλάουι καίει χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19

by Times Newsroom 1

Στην «πυρά» κατέληξαν από τις υγειονομικές αρχές του Μαλάουι 19.610 ληγμένες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν τους πολίτες ότι εμβόλια που χορηγούνται είναι ασφαλή.

Είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που κάνει το δημοσιοποιεί.

Η δεκτικότητα του εμβολίου στο Μαλάουι ήταν χαμηλή και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ελπίζουν ότι η κίνηση θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Από έναν πληθυσμό περίπου 18 εκατ. ανθρώπων, η χώρα έχει καταγράψει 34.232 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 1.153 θανάτους.

Το Μαλάουι έλαβε 102.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, τις οποιες απέκτησε από την Αφρικανική Ένωση στις 26 Μαρτίου, και χρησιμοποίησε σχεδόν το 80% αυτών.

Όμως η ημερομηνία λήξης στις ετικέτες ήταν στις 13 Απριλίου, οπότε τα φιαλίδια βγήκαν από τις ψυχρές συνθήκες που απαιτούνται για την αποθήκευσή τους.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας του Μαλάουι είπε στο BBC ότι το συμβάν ήταν ατυχές αλλά τα οφέλη υπερέβαιναν τους κινδύνους. «Όταν οι τα νέα ότι είχαμε ληγμένα εμβόλια διαδόθηκαν, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι δεν ερχόταν στις κλινικές μας για να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Δρ Charles Mwansambo.

«Αν δεν τα κάψουμε, οι άνθρωποι θα πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που έχουν λήξει στις εγκαταστάσεις μας και αν δεν έρθουν, ο Covid-19 θα τους χτυπήσει σκληρά», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι η καύση των δόσεων ήταν «απλώς τυπική», καθώς είχαν ήδη καταστραφεί.

Η υπουργός Υγείας του Μαλάουι Khumbize Chiponda φωτογραφήθηκε κλείνοντας την αίθουσα αποτέφρωσης την Τετάρτη.

Το Μαλάουι δεν είναι η μόνη χώρα στην Αφρική όπου έχουν λήξει εμβόλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρχικά τους ζήτησε να κρατήσουν τα εμβόλια μέχρι να διαπιστώσει εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πλέον λέει ότι τα εμβόλια που έχουν ήδη αποσταλεί από την φαρμακευτική με καθορισμένη ημερομηνία λήξης θα πρέπει να καταστραφούν.

«Ενώ η απόρριψη εμβολίων είναι βαθύτατα λυπηρή στο πλαίσιο οποιουδήποτε προγράμματος ανοσοποίησης, ο ΠΟΥ συνιστά αυτές οι ληγμένες δόσεις να αφαιρεθούν από την αλυσίδα διανομής και να απορριφθούν με ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωση στις 17 Μαΐου.

Άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή έχουν διάρκεια ζωής έως 36 μήνες. Η πρόκληση με τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για λιγότερο από ένα χρόνο και δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους μετά από μεγάλες περιόδους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή