Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο έπιασε σήμα που ίσως έστειλε ο… ΕΤ

Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για «πιθανά τεχνολογικά ίχνη από νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς» και αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί στη μελέτη αυτών των σημάτων για να αποκαλύψει την προέλευση και ταυτότητα τους αλλά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανάλυση του σήματος.

by Times Newsroom

Το Τμήμα Έρευνας Αναζήτησης Εξωγήινου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Normal του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, το FAST που βρίσκεται στην Κίνα εντόπισε ένα σήμα που το χαρακτηρίζουν «ύποπτο» υπό την έννοια ότι μπορεί να προέρχεται από κάποιο προηγμένο τεχνολογικά εξωγήινο πολιτισμό.

Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για «πιθανά τεχνολογικά ίχνη από νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς» και αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί στη μελέτη αυτών των σημάτων για να αποκαλύψει την προέλευση και ταυτότητα τους αλλά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανάλυση του σήματος. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι το FAST θα στοχεύσει εκ νέου την ίδια περιοχή από όπου προήλθε αυτό το επίμαχο σήμα σε μια προσπάθεια να συλλεχθούν στοιχεία που μπορεί να διαλευκάνουν το μυστήριο.

Το Fast (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) έχει διάμετρο 500 μέτρα και το κάτοπτρο του αποτελείται από 4,5 χιλιάδες πάνελ. Οι δημιουργοί του έχουν πει ότι το FAST λειτουργεί σαν ένα ευαίσθητο «αφτί» που προσπαθεί να ανιχνεύσει πολύτιμα ραδιοκύματα μέσα στον συμπαντικό «θόρυβο». Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα ανιχνευτή που προσπαθεί να απομονώσει κάποιους ήχους που μπορεί να είναι σημαντικοί μέσα σε ένα συνεχές (κοσμικό) θόρυβο.

Επειδή η αποτελεσματική λειτουργία του FAST απαιτεί τη μικρότερη δυνατή παρεμβολή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ως σημείο εγκατάστασης του επιλέχθηκε μια απομονωμένη περιοχή στην επαρχία Γκινζού στη νοτιοδυτική Κίνα μεταφέροντας μάλιστα σε άλλες περιοχές για μετεγκατάσταση τις λίγες χιλιάδες ανθρώπων που ζούσαν σε μια ακτίνα πέντε χλμ. από το τηλεσκόπιο ώστε να μην υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα που να δημιουργεί οποιαδήποτε παρεμβολή ή δυσλειτουργία σε αυτό.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή