Το Μεξικό αναθεωρεί προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων από Covid-19- Κατά 60%

by Times Newsroom 1

ζχ

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού είναι πιθανόν κατά τουλάχιστον 60% υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο αριθμό, κάτι που σημαίνει ότι οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι ήδη πάνω από 300.000, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά δεδομένα. Περισσότεροι από 321.000 άνθρωποι πιστεύεται τώρα ότι πέθαναν από Covid-19 στη χώρα, σύμφωνα με το BBC.

Πιο αναλυτικά, τα ενημερωμένα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στο Μεξικό, όπως καταγράφονται σε πίνακα που μεταφόρτωσε στον ειδικό κυβερνητικό ιστότοπο για την πανδημία το υπουργείο Υγείας (https://coronavirus.gob.mx/exceso-de-mortalidad-en-mexico), δείχνουν πως ως τα τέλη της έκτης εβδομάδας του 2021, είχαν καταγραφεί 294.287 περιπτώσεις «σχετιζόμενες με τoν COVID-19» σε πιστοποιητικά θανάτου στη χώρα.

Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος κατά 61,4% από τον επίσημο απολογισμό των 182.301 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, που παρατίθεται συγκριτικά ως εκείνο το χρονικό σημείο στον ίδιο πίνακα.

Ο αριθμός αυτός δεν συμπίπτει με κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αν κανείς ανατρέξει στα ημερήσια ενημερωτικά δελτία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν διαπιστωθεί πάνω από 25.000 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών του COVID-19. Ως χθες Κυριακή, ο επιβεβαιωμένος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανερχόταν σε 201.623 νεκρούς.

Η μεξικανική κυβέρνηση επισημαίνει από πέρυσι ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο, ο οποίος είναι ο τρίτος βαρύτερος παγκοσμίως.

Το ότι στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ σημαίνει ότι πολλά κρούσματα και πολλοί θάνατοι δεν επιβεβαιώνονται, αλλά μπορεί μολαταύτα να καταγράφονται στα πιστοποιητικά θανάτων των ληξιαρχείων, εξηγούν ειδικοί.

Ως την έκτη εβδομάδα του 2021, η πλεονάζουσα θνησιμότητα στο Μεξικό ανερχόταν σε 417.002 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η νέα εκτίμηση για τον αριθμό των επιπλέον θανάτων εξαιτίας της πανδημίας βασίστηκε σε αναζήτηση για τον όρο «COVID-19» στα πιστοποιητικά θανάτου, όπως εξήγησε το υπουργείο Υγείας.

Τα αναθεωρημένα ποσοστά τοποθετούν το Μεξικό ως τη δεύτερη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρή κριτική για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι υποτίμησε τη σοβαρότητα της πανδημίας και για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή