Το νέο ανέκδοτο Τσίπρα: Στήριξη στη μεσαία τάξη

Ισορροπώντας στο σχοινί ανάμεσα στο λαϊκισμό και την επίδειξη, ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε χθες στον βασικό του στόχο: Να πείσει τα μέλη του ΣΕΒ ότι έχει αλλάξει σε σύγκριση με το 2015 και διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

by Times Newsroom

Μία ημέρα μετά το μνημείο άγνοιας για το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας από τον Παύλο Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ προσπαθώντας να τους πείσει ότι για την κρίση ενέργειας και το κύμα ακρίβειας που πλήττει όλο τον κόσμο και κυρίως την Ε.Ε. ευθύνονται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, επέμεινε στο να θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόσκαιρο, παροδικό φαινόμενο, όπως αγνόησε και τους πάντες στο θέμα της ενεργειακής στρατηγικής», είπε ενώπιον των μελών του ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας. Και χαρακτήρισε «ανερμάτιστη» την ενεργειακή μετάβαση, μιλώντας για «αντικατάσταση του ενός ορυκτού καυσίμου από ένα άλλο, ακόμη πιο ακριβό».

Αιχμές

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι «γίνεται θεατής της παραγωγής και θεατής στην αυθαιρεσία της αγοράς», αφήνοντας αιχμές για «πλάτες στην αισχροκέρδεια», που, όπως είπε, εξοβελίζουν τις «υγιείς δυνάμεις της αγοράς».
Για τον κ. Τσίπρα η «αλλαγή πολιτικής» είναι το… φάρμακο που χρειάζεται η χώρα. Οχι για να κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ ή μία, δύο συστημικές τράπεζες, όπως λένε ο Πολάκης και ο Σπίρτζης. Αυτά δεν τόλμησε να τα επαναλάβει ο κ. Τσίπρας ενώπιον των μελών του ΣΕΒ, αν και τα υπαινίχθηκε, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, πρέπει να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, να διασφαλίζει ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο και περιβάλλον για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Η αλλαγή πολιτικής πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, να συμβεί επειδή «χρειαζόμαστε ένα άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάσχεσης της ακρίβειας», στο οποίο δεν αναφέρθηκε.

Για την ενέργεια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε βεβαίως τα περί αναστολής του χρηματιστηρίου ενέργειας, μείωσης του ενεργειακού κόστους, χρονικής μετάθεσης της απολιγνιτοποίησης, αποκέντρωσης της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας, τα οποία μάλλον δεν συνιστούν άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο. Επανέλαβε και τη βούλησή του η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και να μειώσει τη γραφειοκρατία. Δήλωσε, πάντως, ανοιχτός στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τη βιομηχανία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι απαραίτητο να ξαναγυρίσουμε στις κλαδικές πολιτικές στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, για να αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή.

Το κυριότερο που είπε είναι πως όλα αυτά έχουν σημασία «σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας». Για το οποίο είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ξανά μέρος της λύσης», να απεμπλακεί από την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και να επαναφέρει τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα Τουρκία.

Ακόμη, εμφανίστηκε σύμφωνος να επιταχυνθεί η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, «αλλά με σχέδιο», και σχολίασε ότι «για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία στο ενεργειακό μοντέλο να δούμε το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, να είσαι ταυτόχρονα παραγωγός και καταναλωτής», όπως περιέγραψε.

Με τρόπο πρόχειρο και «ρηχό», ήταν περισσότερο από εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να δείξει πως ενδιαφέρεται για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και γενικότερα για τη μεσαία τάξη. Απλώς, δεν κατάφερε να γίνει πειστικός σε αυτό.

EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή