Το νέο, περίεργο, Τρίγωνο: Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο Διάσκεψη για την Λιβύη. Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Καγκελάριος Μέρκελ, που κάλεσε στην Διάσκεψη την Τουρκία, αλλά.. ξέχασε την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η Μέρκελ τόνισε ότι κατά την Διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα δεσμευθούν «να συμμορφωθούν με το ήδη ισχύον εμπάργκο όπλων το οποίο παραβιάζεται διαρκώς ανοιχτά» και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση. Κατά την διάρκεια της «διαδικασίας του Βερολίνου», φέρεται να δήλωσε η ‘Ανγκελα Μέρκελ, κατέστη όλο και πιο σαφές ότι ξένες δυνάμεις φρόντιζαν να μην μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα.

Παρά το ναυάγιο της Διάσκεψης στη Μόσχα η γερμανική καγκελαρία συγκάλεσε Διάσκεψη  –με απούσα την Ελλάδα–  για τη Λιβύη στο Βερολίνο, με τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο πόλεμο να εναποτίθενται πλέον εκεί.

Οι προσδοκίες ωστόσο από μια τέτοια συνάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση είναι πολύπλοκα.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού  Σάρατζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία. Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού με τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει συμμετοχή 14 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σκοπός της Διάσκεψης, σύμφωνα με την αραβόφωνη εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, Asharq Al-Awsat, είναι να διαμορφωθεί ένας οδικός Χάρτης.

Στο μεταξύ, η Τουρκία εμπλέκεται κάθε μέρα και περισσότερο στην Λιβύη.  Έτσι, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ακτάϊ δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει τον λαό της χώρας και δεν πρόκειται να αποσυρθεί από εκεί.
«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη. Δεν θεωρώ την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή…η  Τουρκία βρίσκεται επί τόπου για να προστατεύσει τον λαό της Λιβύης και δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη χώρα»,αναφέρει η λιβυκή εφημερίδα Αλ Ουασάτ.
Βέβαια, την παράσταση κλέβει πάλι, ο πολύς Ερντογάν:

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο «σουλτάνος», στη Λιβύη «υπάρχουν απόγονοι Τούρκων που ο Χαφτάρ θέλει να κάνει Εθνοκάθαρση. Αυτοί είναι απόγονοι του Μπαρμπαρόσα, των Οθωμανών και 1 εκατομμύριο απόγονοι Τούρκων – Κιορόγλου και άλλων Τούρκων στη Λιβύη», τονίζοντας πως «είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τα εγγόνια των προγόνων μας όπως κάνουμε σε όλη τη Βόρεια Αφρική».Την ίδια  στιγμή, σε δημοσίευμα της, η  “Milli Gazete” αναφερόταν πως «στη Λιβύη ζουν τώρα περίπου 25.000 Τούρκοι πολίτες, αλλά ο αριθμός των Τούρκων προγόνων μας άγγιζε τις 80.000».

Θράσος, επιθετικότητα, Αναθεωρητισμός από τον ισχυρό του νέου Τριγώνου.

O ασθενέστερος, η Λιβύη, πάει στην Διάσκεψη με δύο εκπροσωπήσεις.

Για μας, η Γεωπολιτική είναι παρούσα καθημερινά στην περιοχή. Χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις.

The following two tabs change content below.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το τέλος των Γυμνασιακών του σπουδών από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας την περίοδο 1971-77. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στον αντιστασιακό αγώνα από τις γραμμές του Π.Α.Κ. Γράφει άρθρα γνώμης, σχόλια, βιβλιοκριτική, επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Παρόν, των περιοδικών Άρδην, Τετράδια, Λιμπρέτο και άλλων τοπικών εφημερίδων και εντύπων. Εργογραφία: Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου, εκδ. Οδυσσέας, 1989. Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ, εκδ. Δελφίνι, 1997. Η Ελληνική ουτοπία, εκδ. Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον, 1993. Η Ευρώπη των σχισμών, εκδ. Ίνδικτος, 2002. Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου», εκδ. Οδυσσέας, μαρτυρία, 1989, «Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ»,νουβέλα, α΄ έκδοση Δελφίνι,1997, β΄ έκδοση εκδόσεις Αντίκτυπος,2006, «Ευρώπη των σχισμών»,διηγήματα, εκδ. Ϊνδικτος 2002, «2017-Η Ελλάδα υπό Νέο-Οθωμανική κατοχή», Εναλλακτικές εκδόσεις,2009. "Αιθιοπία (Αβησσυνία), ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής", Γόρδιος , α' έκδοση Μάης 2016, β' έκδοση Δεκέμβρης 2016. Έχει συμμετοχή στα συλλογικά έργα: «Η ελληνική Ουτοπία», Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον,1993, «Vivere Pericolosamente.26 ιστορίες από την Ιταλία», εκδ. Αντίκτυπος,2005, «Έξι χρόνια κωμωδίας»,πρόλογος σε ανατύπωση έκδοσης στη Φλωρεντία το 1973, Direct 2005,«Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973», Αργοστόλι 2009

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή