Το Ντόρτμουντ είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021

Η Vantaa αναγνωρίζεται ως ανερχόμενη καινοτόμος πόλη της Ευρώπης για το 2021

by Times Newsroom 1

Η πόλη του Ντόρτμουντ στη Γερμανία είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021 και η πόλη Vantaa της Φινλανδίας είναι η Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας. Οι δύο νικήτριες πόλεις ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στις Βρυξέλλες, με την Επιτροπή να ανακοινώνει τους νικητές του έβδομου διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας (“iCapital”).

Μετά από εντατική διαδικασία αξιολόγησης, δύο υψηλού επιπέδου κριτικές επιτροπές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων επέλεξαν τους νικητές και τους επιλαχόντες στις δύο κατηγορίες βραβείων. Τη δεύτερη θέση στην κατηγορία “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας” κατέλαβαν το Δουβλίνο στην Ιρλανδία και η Μάλαγα στην Ισπανία. Το Βίλνιους στη Λιθουανία κατέλαβε την τρίτη θέση.

Το Cascais στην Πορτογαλία και το Trondheim στη Νορβηγία βρίσκονται αντίστοιχα στη δεύτερη και τρίτη θέση στην κατηγορία “Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας”.

Τα βραβεία ανταμείβουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, που προάγει και ενστερνίζεται την καινοτομία. Οι πόλεις ανέπτυξαν και εφάρμοσαν καινοτόμες ιδέες, θέτοντας σε εφαρμογή τις διαδικασίες, τα εργαλεία και τα μοντέλα διακυβέρνησης για την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων.

“Είμαι εντυπωσιασμένη από το εξαιρετικό έργο όλων των πόλεων του iCapital. Έχω την τιμή να αναδείξω ότι οι πόλεις αυτές είναι τα πραγματικά πεδία δοκιμών για την καινοτομία. Δημιουργούν από κοινού πρωτοβουλίες από τη βάση προς την κορυφή για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης”, σχολίασε σχετικά η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Βραβεία

Εκτός από την αναγνώριση κύρους, ο νικητής της κατηγορίας “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας” θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους €1 εκατ., ενώ οι δύο επιλαχόντες βραβεύονται με €100.000 έκαστος (το Δουβλίνο και η Μάλαγα θα μοιραστούν το βραβείο). Ο νικητής της κατηγορίας “Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας” θα λάβει €500.000, ενώ οι δύο επιλαχόντες θα λάβουν €50.000 έκαστος.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016), το Παρίσι (2017), η Αθήνα (2018), η Νάντη (2019) και η Λουβέν (2020).

Στον έβδομο διαγωνισμό “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας”, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”, υποβλήθηκαν 39 αιτήσεις από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”.

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απονέμει το βραβείο iCapital για την ανάδειξη πόλεων με συμπεριληπτικά οικοσυστήματα καινοτομίας. Το βραβείο προσδιορίζει τα αστικά οικοσυστήματα, που συνδέουν τους πολίτες με τον δημόσιο τομέα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις επιχειρήσεις, προκειμένου – μέσω των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί – να βελτιωθεί η ευημερία της κοινωνίας και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η καινοτομία που ανατρέπει τα δεδομένα.

Εκτός από την κύρια κατηγορία, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, στο πλαίσιο της οποίας ανταγωνίζονται πόλεις με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων, φέτος προστέθηκε μια νέα κατηγορία: η Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας, που απευθύνεται σε πόλεις με πληθυσμό μεταξύ 50.000 και 249.999 κατοίκων.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή