Το ΟΡΑΜΑ 2040 της Ρουμελιώτισσας στο Λιδωρίκι

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το ΣαββατοΚύριακο 7 & 8 Αυγ 2021, οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου το Συνέδριο «1821-2021, το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της» στο Λιδωρίκι (Δημαρχείο Δωρίδας).

Η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (6948403759), κτηνοτρόφος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου και μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδας, με ένα σύνολο εκδηλώσεων προσπαθεί να επισημάνει την σημασία της συμβολής της ρουμελιώτισσας τόσο στην συνοχή της τοπικής κοινωνίας, όσο και στην υποστήριξη των τοπικών επιλογών, αλλά και στην εθνική παλιγγενεσία σε περιόδους πολέμων και στην ομοψυχία σε περιόδους ειρήνης.

Ο B. Lansdale, βαθύς γνώστης των ελληνικών κοινωνιών έλεγε στο ελληνικό αγροτικό σχολείο: «Εάν έχεις είκοσι άνδρες έχεις είκοσι άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορεί να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις είκοσι γυναίκες έχεις ένα χωριό».

Το Συνέδριο «1821-2021, το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της» μέσα από τους χαιρετισμούς και οκτώ εισηγήσεις θα επισημανθούν τόσο ο ρόλος της Ρουμελιώτισσας στην Επανάσταση του 1821 και διαχρονικά η συμμετοχή της στην τοπική ανάπτυξη, όσο και η επεξεργασία του ΟΡΑΜΑΤΟΣ για ένα βιώσιμο μέλλον …

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της 7-8 Αυγ 2021 έχει αναρτήσει στο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEalW1Xnzaf05vcnA8TsfpcxG6JT5puxgRe7e-pbx6anPkYQ/viewform?fbclid=IwAR0ZUxA7M8MJQeVX1cxF48Cvwts14b1zSjjLbajTqe2-G56pRUJ9iyXY4yU το ερωτηματολόγιο «Το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της» δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλες τις αγρότισσες να συμμετέχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα επόμενα χρόνια.

Οι ερωτήσεις στο εύκολο ερωτηματολόγιο μπορούν να απαντηθούν από κάθε μια αγρότισσα, διότι είναι όπως: «Τα τελευταία χρόνια πιστεύετε ότι οικονομικά η δουλειά του αγρότη πάει: καλύτερα, χειρότερα ή δεν έχει αλλάξει», ή «Τα τελευταία χρόνια πιστεύετε ότι οι συνθήκες για την ζωή του αγρότη είναι: Πολύ καλύτερες, καλύτερες ή Δεν έχουν αλλάξει», ή «Οικονομικά για τους αγρότες οι συνθήκες τα επόμενα χρόνια προβλέπονται να είναι: Πολύ Καλύτερες, Καλύτερες, Σταθερές ή Χειρότερες», ή «Θα θέλατε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το δικό σας επάγγελμα;», ή «Τα επόμενα χρόνια τι βλέπετε για το επάγγελμα του αγρότη?: Θα ανθίσει, Τίποτα δεν θα αλλάξει ή Θα σβήσει?». Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα ανακοινωθούν χωρίς ονόματα, μόνο στατιστικά, στο συνέδριο «1821-2021, το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της», στο Δημαρχείο Δωρίδας στο Λιδωρίκι, στις 7 & 8 Αυγ 2021.

Το διήμερο Συνέδριο, 7-8 Αυγ 2021, θα αναπτυχθεί σε τρείς ενότητες:

  • Α’ Ενότητα: Σάββατο, 7/8/2021, προσέλευση 10.00, από 10.30 έως 13.00
  • Β’ Ενότητα: Σάββατο, 7/8/2021, προσέλευση 18.30, από 19.00 έως 20.30 και
  • Γ’ Ενότητα: Κυριακή, 8/8/2021, προσέλευση 10.30, από 11.00 έως 13.00

Το Συνέδριο «1821-2021, το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Δωρίδας, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος), η κα Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2021), ο κ Γιώργος Καπετζώνης (Δήμαρχος Δωρίδας), ο κ Σπυρίδων- Παναγιώτης Λιβανός (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), η κ. Άντζελα Γκερέκου (Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου (τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος Επιτροπής Χειροτεχνίας Υπουργείου Ανάπτυξης).

Οι αγρότισσες που δημιουργούν ζωή και φροντίζουν την ζωή και το περιβάλλον έχουν ΟΡΑΜΑ και θα το αναπτύξουν στις 7 & 8 Αυγ 2021, στο Λιδωρίκι.

Στους χορηγούς συμμετέχουν: η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Δωρίδας, η ΕΥΔΑΠ & οι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ενώ στους χορηγούς επικοινωνίας το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή