Το παραδοσιακό κυνήγι της χαμοκέλας…!

Δεν υπάρχουν χαμοκέλες, λιγοστές εντοπίζουμε κατά τις χειμωνιάτικες ημέρες, διότι το ανεξέλεγκτο κυνήγι, τα φυτοφάρμακα και η κλιματική αλλαγή, φαίνεται ότι λειτούργησαν και λειτουργούν με καταστροφικά αποτελέσματα για την πανίδα ολόκληρου του πλανήτη μας

by Times Newsroom
  • Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Τον μήνα Οκτώβριο, στον κάμπο της Ηλείας κατά την χειμερινή περίοδο, δίπλα στα γελάδια και τα πρόβατα έβοσκαν μπουλούκια από χαμοκέλες. Η Χαμοκέλα (Anthus campestris), είναι ένα αποδημητικό πτηνό που καταφθάνει στην χώρα μας κατά την χειμερινή περίοδο. Έχει 16,5 εκατοστά μήκος, είναι πιο λεπτή και όμοια με τις σουσουράδες. Το πάνω μέρος της είναι αμμοκαστανό εκτός από μια σειρά από σκοτεινές κηλίδες που βρίσκονται στα καλυπτήρια των φτερούγων της κοντά στον ώμο. Το κάτω μέρος του πτερώματός της είναι πιο ανοιχτόχρωμο συνήθως χωρίς ραβδώσεις, με χαρακτηριστικό κρεμ φρύδι. Έχει μακριά και κιτρινωπά πόδια. Φωλιάζει στο έδαφος και ιδίως σε κάποιο κοίλωμα. Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός πως δεν κάθεται σε κλαρί, παρά πατάει μόνο σε έδαφος.

ΚΥΝΗΓΙ ΧΑΜΟΚΕΛΑΣ

Τις βροχερές ή συννεφιασμένες ημέρες ή και όταν είχε ανεμόβροχο, από νωρίς οι κυνηγοί έβγαιναν στα χωράφια και κρύβονταν πίσω από δένδρα, φράχτες, τεχνητές κρυψώνες και από εκεί ακίνητοι κατασκόπευαν τα πουλιά που θα κουρνιάσουν. Άμα δεν τους βόλευε ο τόπος τότε τα προγκούσαν και τα παρακολουθούσαν που θα πάνε να «πέσουνε». Εκεί που καταλαγιάζανε, τις παλιές εποχές με την βοήθεια ασετιλίνης η κάποιου φαναριού και με την απόχη ή πόχα όπως την έλεγαν οι ντόπιοι, οι κυνηγοί της χαμοκέλας εξορμούσαν στα χωράφια, που είχαν εντοπίσει τις χαμοκέλες.

Κατά την αναζήτηση ή την προσέγγιση πήγαιναν πολύ προσεκτικά, δεν μιλούσαν, δεν έβηχαν και προσπαθούσαν να μην προξενούν τον παραμικρό θόρυβο, διότι τα πουλιά τους αντιλαμβάνονταν και ξεσηκώνονταν και μετά πήγαιναν σε άλλο μέρος και έτσι την νύκτα δεν μπορούσαν να τα ξανά εντοπίσουν. Για να μην ακούγονται τα πατήματα και άλλοι θόρυβοι, πιο πίσω και μακριά ερχόταν κάποιος από τους κυνηγούς κρατούσε ένα κουδουνάκι στο χέρι και το κτυπούσε ρυθμικά και ασταμάτητα, ώστε να καλύπτει κάθε θόρυβο που θα προξενούσαν οι κυνηγοί.

Έτσι κάπου τα μεσάνυκτα που τα πουλιά είχαν καταλαγιάσει γινόταν η εξόρμηση των κυνηγών και χιλιάδες πουλιά μ’ το τον τρόπο βρίσκονταν εν ώρα ύπνου, κάτω από τα δίκτυα των κυνηγών, εγκλωβισμένα μη έχοντας την δυνατότητα ν’ αντιδράσουν πετώντας προς τον ουρανό.

Πολλές φορές τα πουλιά ξεσηκώνονταν όχι από τους κυνηγούς, αλλά από το πέρασμα ή κυνήγι άγριων ζώων όπως αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, κουκουβάγιες ακόμη και από κάποιο περαστικό και ακίνδυνο γι’ αυτά λαγό. Και γι’ αυτούς τους λόγους πολλές φορές οι κυνηγοί επέστρεφαν άπραγοι.

Ένας άλλος από την παρέα των κυνηγών κρατούσε αναμμένη την φωτιστική συσκευή επικεντρώνοντας το φως εκεί που λαμπύριζαν τα μάτια του κοπαδιού της χαμοκέλας. Ο τρίτος προτού καταλάβουν τι συμβαίνει κούπωνε με την απόχη τα σαστισμένα πουλιά. Στη συνέχεια αφού τα συλλάμβανε ένα – ένα τις λαιμόπνιγε (φούρκιζε) και τα πέταγε στα τράστα που είχαν κρεμασμένα στον ώμο τους.
Τοιουτοτρόπως πολλά πουλιά συλλαμβάνονταν με αυτόν τον τρόπο, όπου κυριολεκτικά τ’ αποδεκάτιζαν.

Κατά την επιστροφή των κυνηγών με το κυνήγι, τα μετρούσαν και έπειτα τα μοίραζαν σε ίσα μέρη σ’ όλη την παρέα.

Οι κυνηγοί κατανάλωναν όσα πουλιά από το κυνήγι μπορούσαν, αλλά αν είχαν πιάσει πολύ περισσότερα τότε πάστωναν τα πουλιά με τον εξής τρόπο. Αφού τα μαδούσαν τα ξεκοίλιαζαν και τα έβαζαν παστωμένα στο αλάτι για 24 ώρες. Μετά τα τηγάνιζαν και τα τοποθετούσαν μέσα σε λαγήνια με ωμό (ατηγάνιστο) λάδι αλάτι και μερικά φύλλα δάφνης. Όταν ήθελαν να τα φάνε τα έβγαζαν, από το λαγήνι, τα άφηναν να σουρώσουν τα λάδια και μετά τα έτρωγαν, όπου ήταν ένας έτοιμος και εξαίρετος μεζές.

Σήμερα δυστυχώς, το κυνήγι της έχει εκλείψει, διότι οι νόμοι παγίδευσης για τα θηράματα και ιδίως για τα πτερωτά έχουν καταργηθεί ριζικά. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν χαμοκέλες, λιγοστές εντοπίζουμε κατά τις χειμωνιάτικες ημέρες, διότι το ανεξέλεγκτο κυνήγι, τα φυτοφάρμακα και η κλιματική αλλαγή, φαίνεται ότι λειτούργησαν και λειτουργούν με καταστροφικά αποτελέσματα για την πανίδα ολόκληρου του πλανήτη μας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή