Το παράδοξο της ανισότητας

Η Kate Pickett εξηγεί πώς να μετατρέψετε σε ενάρετο τον φαύλο κύκλο της ανισότητας και της κοινωνικής δυσπιστίας.

by Times Newsroom

Ένα κλασικό σκετς κωμωδίας του BBC από τη δεκαετία του 1960 αναγνώρισε ότι η ανισότητα είναι πάντα σχετική

  • KATE PICKETT

Κάνοντας διακοπές στο νησί Arran, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας, συναντήσαμε μια γεωλογική τοποθεσία γνωστή ως Hutton’s Unconformity. Ο Τζέιμς Χάτον, ένας γεωλόγος του 18ου αιώνα, άρχισε να περιεργάζεται τις διασταυρώσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων σχηματισμού βράχων, που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικές διαδικασίες, σαν να ήταν εκδηλώσεις σύγκρουσης μεταξύ ισχυρών αντίπαλων δυνάμεων.

Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι βράχοι είτε δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα είτε είχαν δημιουργηθεί από ωκεανούς. Ο Χάτον συνειδητοποίησε ότι και οι δύο διαδικασίες είχαν διαμορφώσει αυτό που έβλεπε – καμία από τις απλές εξηγήσεις δεν μπορούσε να λύσει το τι συνέβαινε. Η «ασυμφωνία» του μου φάνηκε ως μια καλή μεταφορά για συγκρούσεις, αντιφάσεις και αποσυνδέσεις που σκεφτόμουν.

Ανοχή στην ανισότητα

Η πρώτη σύγκρουση είναι μεταξύ των εκφραζόμενων αξιών των ανθρώπων και των ενεργειών που κάνουν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο έγγραφο, η φυλετική ανισότητα κόστισε στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, το χάσμα στις αμοιβές των φύλων συγκρατεί την παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 160 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι άνθρωποι σε προνομιακές θέσεις συνεχίζουν να ανέχονται την ανισότητα και να αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν πολιτικές που θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ισότητα – παρά το γεγονός ότι γενικά ισχυρίζονται ότι έχουν αξίες ισότητας.

Οι συντάκτες της εργασίας, Αμερικανοί κοινωνικοί ψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι αυτή η αντίφαση προκύπτει επειδή οι προνομιούχοι και όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας πιστεύουν ότι οι πολιτικές που αυξάνουν την ισότητα αναγκαστικά θα τους βλάψουν και θα υπονομεύσουν την κατάστασή τους. Σε μια σειρά πειραμάτων, έδειξαν ότι τα μέλη των ευνοουμένων ομάδων πίστευαν σταθερά ότι οι πολιτικές που θα ωφελούσαν πραγματικά όλους θα τους βλάψουν, ενώ πολιτικές που αύξαναν τις ανισότητες μεταξύ των ομάδων θα ήταν πάντα καλές για αυτούς. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να εξηγήσουν γιατί επικρατεί η ανισότητα, ακόμη και όταν συνεπάγεται κοινωνικό κόστος που βλάπτει όλους».

Αλλά οι συμμετέχοντες στα πειράματα μπορεί να μην αντιλαμβάνονταν τίποτα απολύτως. Τα σενάρια ενίσχυσης της ισότητας με τα οποία παρουσιάστηκαν επικεντρώθηκαν όλα στην αύξηση των υλικών περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, τους ζητήθηκε να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού των στεγαστικών δανείων σε μειονεκτούσες ομάδες χωρίς αλλαγές για την ευνοημένη ομάδα ή αυξήσεις στις αμοιβές για τις γυναίκες χωρίς αλλαγές στις αμοιβές για τους άνδρες. Είναι σαφές ότι οι ερωτηθέντες δεν άρεσαν αυτές τις προτάσεις, παρόλο που τα σενάρια που τους παρουσιάστηκαν δεν θα μείωναν τα δικά τους υλικά περιουσιακά στοιχεία και θα μείωναν τις απόλυτες διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Σχετική κατάσταση

Ίσως ενστικτωδώς —ή θα έπρεπε να πω ασυνείδητα— αναγνώριζαν μια άλλη, δεύτερη, σύγκρουση, μεταξύ υλικής και σχετικής κατάστασης, και κατανοούσαν τη σημασία της σχετικής κατάστασης. Αυτό που έχει κάποιος έχει μικρότερη σημασία από το πόσα έχει σε σχέση με τους άλλους.

Ο Καρλ Μαρξ το κατάλαβε αυτό, επισημαίνοντας: «Ένα σπίτι μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό. Εφόσον τα γειτονικά σπίτια είναι επίσης μικρά, ικανοποιεί όλες τις κοινωνικές απαιτήσεις για κατοικία. Αλλά ας σηκωθεί δίπλα στο σπιτάκι ένα παλάτι, και το σπιτάκι συρρικνωθεί σε μια καλύβα… ο ένοικος του σχετικά μικρού σπιτιού θα νιώθει πάντα πιο άβολα, πιο δυσαρεστημένοι, πιο στριμωγμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους του».

Και πράγματι αυτό υποστηρίζεται από τη σύγχρονη έρευνα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με το μέγεθος του σπιτιού τους μόνο μέχρι να έρθει κάποιος και να χτίσει ένα μεγαλύτερο σπίτι στο ίδιο τετράγωνο.

Επομένως, δεν είναι πραγματικά λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι η απόκτηση περισσότερων υλικών περιουσιακών στοιχείων από άλλους δεν βλάπτει, εφόσον τα δικά του περιουσιακά στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα. εάν τώρα έχουν σχετικά περισσότερα, η συγγενική κατάσταση κάποιου έχει πράγματι μειωθεί. Και η σχετική κατάσταση έχει τεράστια σημασία: η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο σημαντική για την υγεία και την ευημερία από το απόλυτο εισόδημα ή τον πλούτο.

Ο καπιταλισμός -ιδιαίτερα η νεοφιλελεύθερη παραλλαγή του- μας έχει εκπαιδεύσει να επιθυμούμε ολοένα μεγαλύτερα εισοδήματα και όλο και περισσότερα πράγματα, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Εάν λάβουμε όλοι τις ίδιες προσαυξήσεις σε απόλυτες τιμές, κανένας από εμάς δεν κερδίζει σχετικά, ο ένας έναντι του άλλου. Και το να έχεις περισσότερα πράγματα δεν αγοράζει την ευτυχία, ή τουλάχιστον το κάνει μόνο παροδικά.

Ψεύτικες υποσχέσεις

Η διαφήμιση παίζει με την επιθυμία όλων να έχουμε περισσότερα, υπονοώντας ότι το να έχουμε περισσότερα θα μας εκπληρώσει. Αλλά αυτή είναι μια άλλη σύγκρουση, αυτή τη φορά με την αλήθεια: μας προσφέρονται ψεύτικες υποσχέσεις. Η αληθινή ευημερία πηγάζει από πράγματα που δεν έχουν τίμημα – αίσθηση σκοπού, αντιπροσωπεία, κοινωνική σύνδεση.

Φυσικά η επιδίωξη περισσότερων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων δεν θα είχε τόση σημασία αν «μόνο» προκαλούσε σπασμένα όνειρα και έλλειψη εκπλήρωσης. Αλλά ο καταναλωτισμός και η υπερκατανάλωση δεν είναι απλώς άσκοπες – είναι επιβλαβείς.

Ζούμε σε έναν πεπερασμένο πλανήτη με πεπερασμένους πόρους και εδώ βρίσκεται η τελευταία και πιο σημαντική αποσύνδεση. Υπάρχει μια θεμελιώδης σύγκρουση μεταξύ του τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα και τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και η πολιτική και οι πολιτικές μας δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει αυτήν την αντίφαση.

Αλλά ακριβώς όπως ο Χάτον αναγκάστηκε να βρει νέες ιδέες για τις γεωλογικές διεργασίες στοχαζόμενος την «ασυμφωνία» του, μια καθαρή ματιά στις συγκρούσεις μεταξύ της επιδίωξης του νεοφιλελευθερισμού για οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη ευημερία μπορεί να μας οδηγήσει να επικεντρωθούμε σε λύσεις.

Επίλυση του παραδόξου

Η αντιμετώπιση της ανισότητας, ευτυχώς, προσφέρει μια διέξοδο από όλες αυτές τις συγκρούσεις, συγκρούσεις και συγκρούσεις κοινωνικών δυνάμεων. Η μεγαλύτερη ισότητα βοηθά στην επίλυση του παραδόξου μεταξύ των ανθρώπων που λένε ότι προτιμούν την ισότητα, αλλά ενεργούν υπέρ της διατήρησης της ανισότητας, επειδή σε πιο ίσες κοινωνίες οι άνθρωποι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και ενεργούν πιο συλλογικά, για το κοινό καλό.

Η ισότητα βοηθά επίσης στη μείωση της σύγκρουσης μεταξύ του να θέλουμε περισσότερο και αυτού που δεν μας φέρνει ευτυχία. Σε μια πιο ισότιμη κοινωνία η ιεραρχία είναι πιο επίπεδη, η σχετική μας κατάσταση είναι πιο παρόμοια και το μεγαλύτερο «κοινωνικό κεφάλαιο» ενισχύει την άνθηση και την ευημερία μας.

Τέλος, η μεγαλύτερη ισότητα είναι ένας ουσιαστικός και ισχυρός παράγοντας για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του κοινού πνεύματος συλλογικότητας που χρειάζεται αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανταγωνιστικές μας επιθυμίες να καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερο ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη δημόσια υγεία και ευτυχία.

Η μεγαλύτερη ισότητα είναι επομένως μια τριπλή νίκη: καλές πολιτικές, μεγαλύτερη ευημερία και μια κοινωνία που ανθίζει εντός των πλανητικών ορίων.

___________________

Η Kate Pickett είναι καθηγήτρια επιδημιολογίας, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελλοντική Υγεία και αναπληρώτρια διευθύντρια του Leverhulme Center for Anthropocene Biodiversity, όλα στο Πανεπιστήμιο του York. Είναι συν-συγγραφέας, με τον Richard Wilkinson, των The Spirit Level (2009) και The Inner Level (2018).

Πηγή : https://socialeurope.eu/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή