Το πέμπτο Ιράνcast – η πόλη Ταμπρίζ

by Times Newsroom

Σε αυτό το podcast παρουσιάζονται οι παρακάτω θεματικές:

· Σήμερα μιλάμε για την πόλη Ταυρίδα. Πρόκειται για μία σύγχρονη και ανεπτυγμένη τεχνολογικά πόλη.

· Ο ποιητής με τον οποίο ασχολούμαστε είναι ο Σεϋντ Μοχάμεντ Χοσεΐν Μπεχτζάτ Ταμπρίζι, γνωστός και ως Σαχριάρ.

· Η ιστορία που θα ακούσουμε λέγεται: Ο φτωχός και το πρόβατο.

· Μαζί μας θα είναι μία Ελληνίδα που έχει επισκεφτεί το Ιράν αλλά και την πόλη Ταυρίδα.

· Στη μουσική μας ασχολούμαστε με το τέταρτο νταστγκά, το τσαχαργκά.

Mohammad Hossein Shahriar

Ο Σεϋντ Μοχάμεντ Χοσεΐν Μπεχτζάτ Ταμπρίζι, ήταν ένας αξιοσημείωτος Ιρανός Αζέρος ποιητής που έγραψε τόσο στα Αζέρικα όσο και στα Περσικά.

Ο Mohammad Hossein Shahriar ήταν ένας από τους πρώτους Αζερμπαϊτζάνους του Ιράν που έγραψε μια σημαντική ποιητική συλλογή στην αζέρικη γλώσσα. Γεννημένος το 1906 στο Ταμπρίζ, έλαβε την στοιχειώδη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του Ντιβάν του Χαφέζ, υπό την επίβλεψη του πατέρα του. Η πρώτη επίσημη εκπαίδευση του Shahriar ήταν στο γυμνάσιο Motahari (πρώην Λύκειο Mansoor) στο Ταμπρίζ. Στη συνέχεια σπούδασε στο Dar-ol-Fonoun (πρώην ανώτατη εκπαίδευση) στην Τεχεράνη. Αν και σπούδασε ιατρική στο κολέγιο, εγκατέλειψε λίγο πριν πάρει το δίπλωμά του και πήγε στο Χορασάν, όπου βρήκε δουλειά ως συμβολαιογράφος και τραπεζικός υπάλληλος. Επέστρεψε στην Τεχεράνη το 1935 και άρχισε να εργάζεται στην Αγροτική Τράπεζα του Ιράν.

Έλαβε επίσης τιμητικό διδακτορικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Ταμπρίζ στη Λογοτεχνία.

Αρχικά δημοσίευσε τα ποιήματά του με το όνομα του, Behjat, αλλά αργότερα επέλεξε το όνομα Shahriar. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο ποιημάτων το 1929. Τα ποιήματά του επηρεάζονται κυρίως από τον Χαφέζ, διάσημο Πέρση ποιητή και τον Καστά Κασίμ, έναν παλιό Αζέρο ποιητή.

Το πιο διάσημο έργο του στα Αζέρικα είναι το Heydar Babaya Salam, που κυκλοφόρησε το 1954, το οποίο κέρδισε τεράστια δημοτικότητα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και πολλά θεατρικά έργα σε όλο τον κόσμο.

Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1988 και κάθε χρόνο εκείνη η ημέρα στο Ιράν είναι ημέρα αφιερωμένη στην ποίηση και την λογοτεχνία

Ταυρίδα

Η πόλη Ταμπρίζ, γνωστή και ως Ταυρίδα βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία. Είναι μία σύγχρονη και ανεπτυγμένη τεχνολογικά πόλη.

Η πόλη διακρίνεται για την παρουσία αξιόλογων μνημείων.

Μερικά από αυτά είναι το Μπλε Τζαμί, το κάστρο της Ταμπρίζ, που βρίσκεται στη θέση ενός τεμένους υπό κατάρρευση, καθώς και το Ιστορικό Συγκρότημα Αγορών της Ταμπρίζ που αποτελεί από το 2010 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το 1946 ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο της Ταμπρίζ. Η πόλη παραμένει σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Συνδέεται σιδηροδρομικά με την Τεχεράνη ενώ διαθέτει και αεροδρόμιο. Χαρακτηρίζεται από ηπειρωτικό κλίμα. Εκτός από την κοινή περσική γλώσσα,το πιο μεγάλο μέρος των κατοίκων ομιλεί την αζερική μία τουρκική διάλεκτο και οι Αζέροι αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού με ποσοστό γύρω στο 90%.

Ιστορία: Ο φτωχός και το πρόβατο

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα από τα χωριά της περσικής πόλης Ταυρίδας ζούσε ένας φτωχός άνθρωπος. Αυτός ο άνθρωπος καθόταν στον δρόμο και ζήταγε ελεημοσύνη από τους συνανθρώπους του καθώς δεν μπορούσε να δουλέψει. Ήθελε να μαζέψει ένα συγκεκριμένο ποσό από νομίσματα και με αυτά να αγοράσει ένα πρόβατο. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατάφερε επιτέλους να μαζέψει αυτά τα χρήματα και να αγοράσει το πρόβατο που τόσο επιθυμούσε. Γυρίζοντας από τον τσομπάνο από τον οποίο πήρε το πρόβατο τον είδαν κάποιοι νεαροί και θέλησαν να του κλέψουν το πολύτιμο γι’ αυτόν πρόβατο. Έτσι, αρχικά τον πλησιάζει ένας από τους κλέφτες και του λέει: «κύριε, πού το πάτε αυτό το σκυλί;» Ο φτωχός άνθρωπος απαντάει λέγοντας: «δεν είναι σκυλί, βλέπεις; Είναι πρόβατο».

…και κάπως έτσι συνεχίζεται η ιστορία που ακούμε στο 5ο Ιράνcast. Τι θα συμβεί άραγε στο τέλος της ιστορίας μας;

Το νόημα της ιστορίας στο σημερινό μας podcast είναι πως δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στη γνώμη και στα λεγόμενα των άλλων καθώς δεν ξέρουμε ποτέ τι κρύβεται πίσω από τα λόγια τους.

Μουσική: Το Dastgāh-e Chahārgāh είναι ένα μουσικό τροπικό σύστημα στην παραδοσιακή μουσική mugham και ένα από τα επτά Dastgāhs της Περσικής Μουσικής. Κλασικά, η περσική μουσική οργανώνεται σε επτά Dastgāhs και πέντε Āvāzes, ωστόσο από τεχνικής άποψης, μπορεί κανείς να τα θεωρήσει ως σύνολο 12 Dastgāhs.

Δημιουργεί στον ακροατή ενθουσιασμό και πάθος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή