Το περιστέρι της ειρήνης: Ένα σύμβολο επίκαιρο

Τι κοινό έχουν η Βίβλος, ο Πικάσο και ο γκραφιτάς Γιούστους Μπέκερ; Έστειλαν ένα περιστέρι. Ο Νώε στον κατακλυσμό, ο Πικάσο στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, ο Γιούστους Μπέκερ στον Πούτιν.

by Times Newsroom

Ένα περιστέρι για την Ουκρανία

Ο καλλιτέχνης Γιούστους Μπέκερ ζωγράφισε ένα τεράστιο περιστέρι σε μια πρόσοψη σπιτιού στην Φρανκφούρτης. Το περιστέρι κρατά ένα κλαδί ελιάς, βαμμένο με τα ουκρανικά χρώματα, μπλε και κίτρινο. Με το γκραφίτι στέλνει μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στην Ουκρανία.

Λευκή αγνότητα

Στο περιστέρι αποδίδεται όμως και στην αρχαιότητα ένας ιδιαίτερος συμβολισμός: Η αγνότητα και η αθωότητα. Λέγεται ότι το πουλί δεν έχει χοληδόχο κύστη και έτσι οι άνθρωποι πίστευαν ότι είχε απαλλαγεί από κάθε πικρία και κακία. Στην κλασική αρχαιότητα συμβόλιζε τη θηλυκότητα, ενώ μέχρι και σήμερα, το λευκό περιστέρι είναι η συντροφιά της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης.

Ο Νώε και το περιστέρι

Μετά από 40 ημέρες στην κιβωτό, ο Νώε άφησε ελεύθερο ένα περιστέρι για να δει αν τα νερά υποχώρησαν. Το περιστέρι στην ιστορία αυτή φέρνει το μήνυμα για το τέλος της φυσικής καταστροφής αλλά συμβολίζει και την ειρήνη με τον θεό.

Σύμβολο του κινήματος Ειρήνης

Το περιστέρι του Πικάσο μετατράπηκε σε σύμβολο του κινήματος της ειρήνης από τη δεκαετία του 1950, κατακτώντας έτσι μία θέση στην παγκόσμια ιστορία. Ο ζωγράφος τοποθέτησε το μοτίβο σε πολλά από τα έργα του, ενώ ονόμασε και την κόρη του «Παλόμα», δηλαδή περιστέρι στα ισπανικά.

Ελεύθερα περιστέρια

Ωστόσο, τα περιστέρια δεν πετούν μόνο συμβολικά στην πολιτική, αλλά και σε ιδιωτικούς γάμους ή γιορτές. Τα λευκά πουλιά απελευθερώνονται ως σύμβολο πίστης. Σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, πετούν μάλιστα και στο γήπεδο ως αγγελιοφόροι της ειρήνης.

Περιστέρια από χαρτί

Περισσότερα από 15.000 χάρτινα περιστέρια πέταξαν στον καθεδρικό ναό του Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2021. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική εγκατάσταση του Πέτερ Γουόκερ. Οι επισκέπτες μπορούσαν να συμπληρώσουν στο έργο τέχνης δικά τους μηνύματα ειρήνης.

Παλιά και ακόμη επίκαιρη αυλαία

Ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, το ιστορικό θέατρο Berliner Ensemble στο Βερολίνο κρέμασε το διάσημο πανί με το Περιστέρι του Πικάσο την περασμένη Παρασκευή (4 Μαρτίου). Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το είχε τοποθετήσει ως σύμβολο ειρήνης τη δεκαετία του 1950. Το θέατρο θέλησε έτσι να αναβιώσει την έκκληση του Μπρεχτ για ειρήνη, δείχνοντας αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

Λαβωμένο περιστέρι στη σημαία της Ρωσίας

Η προγραμματισμένη παρέλαση καρναβαλιού της Καθαράς Δευτέρας στην Κολωνία μετατράπηκε σε διαδήλωση ειρήνης. 250.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην πορεία στο κέντρο της πόλης. Ένα λαβωμένο περιστέρι τοποθετήθηκε συμβολικά σε ένα από τα άρματα των καρναβαλιστών, καρφωμένο με μια ρωσική σημαία.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή