Το σκάνδαλο με το Κατάρ και ο σκοτεινός ρόλος των ΜΚΟ

Είναι καιρός να γίνει ένα «κοσκίνισμα» για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην Κύπρο: ποιοι τις χρηματοδοτούν και έναντι ποιων ανταλλαγμάτων

by Times Newsroom
  • Ανδρούλα Γκιούρωφ

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μια πλειάδα ΜΚΟ, οι οποίες τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως βιτρίνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων αλλά και για υποδαύλιση πολιτικών εντάσεων σε διάφορες χώρες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ρωσία κήρυξε παράνομες αρκετές από αυτές, ενώ η Ουγγαρία τις εξοστράκισε κατηγορώντας τον δισεκατομμυριούχο Τζ. Σόρος ότι βρισκόταν πίσω από αυτές.

Η δράση τους προκάλεσε μεταξύ άλλων «πορτοκαλί» πραξικοπήματα όπως στην Ουκρανία, ή δολιοφθορές και προβοκάτσιες με τα λεγόμενα «Λευκά κράνη» στη Συρία.

Σήμερα με το σκάνδαλο των χρηματοδοτήσεων από το Κατάρ σε μέλη και αξιωματούχους της Ε.Ε. και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Μ.Κ.Ο. έχουν ξανά την «τιμητική » τους ενώ σφίγγει η θηλιά γύρω από τον λαιμό των υπόπτων.

Στο ερώτημα πώς κατέληγαν τα χρήματα του Κατάρ σε Ευρωπαίους παράγοντες φαίνεται να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία:

Το “όχημα” ήταν οι Μ.Κ.Ο. Το Κατάρ έδινε χρήματα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από εκεί τα χρήματα έφταναν στους παραλήπτες τους.

Η ΜΚΟ του Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι «Fight Impunity», (πολεμήστε την ασυδοσία-ατιμωρησία) ηχεί ως εμπαιγμός καθότι αυτοί που την ίδρυσαν ασυδοτούσαν με τον χειρότερο τρόπο και παρέμεναν ατιμώρητοι μέχρι που έσπασε το απόστημα. Και αυτό όχι γιατί οι βελγικές Αρχές είναι σαΐνια, όπως έσπευσαν πολλοί να τις εκθειάσουν, αλλά το οφείλουν σε τρίτους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας έστειλαν κάποιες πληροφορίες στο Βέλγιο για τις υπόγειες δραστηριότητες του Κατάρ. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα του σκανδάλου και της διαφθοράς.

Καίριο ρόλο στον χρηματισμό της Ε. Καϊλή και άλλων ευρωβουλευτών και Ευρωπαίων παραγόντων έπαιξαν οι περιβόητες ΜΚΟ και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο σκοτεινός τους ρόλος.

Άλλωστε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζόρτζι, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του Qatar Gate, έχει υποστηρίξει ενώπιον των βελγικών Αρχών ότι οι Μ.Κ.Ο. είναι το βασικό εργαλείο για να διακινείται το χρήμα. Ωμή παραδοχή για τον σκοτεινό τους ρόλο.

Δεδομένου πως σε πολλές Μ.Κ.Ο. συμμετέχουν ή είναι ιδρυτικά μέλη παράγοντες του Κοινοβουλίου ή και πρώην ευρωβουλευτές είναι διάχυτη η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το τι μπορεί να αποκαλύψει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες που εμπλέκονται στο Qatar Gate; Πόσες άλλες υποθέσεις διαφθοράς κυοφορούνται ή δρουν στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών;

Στη σκιά της πολύκροτης αυτής υπόθεσης τώρα η Ευρωβουλή «παγώνει» όλες τις ρυθμίσεις για το Κατάρ.
– Αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς.
– Αναστέλλεται η αεροπορική συμφωνία Ε.Ε. – Κατάρ.
– Προωθείται η αναστολή της πρόσβασης στο Ευρωκοινοβούλιο όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα το Ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να ορθώσει ένα φράγμα κατά της διαφθοράς.

Αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές εξηγούν ότι βασικό ρόλο για την κατανόηση της υπόθεσης παίζουν οι ΜΚΟ που είχαν στήσει κάποιοι εκ των εμπλεκομένων, οι οποίοι ήδη έχουν πάρει τον δρόμο για τις φυλακές. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΜΚΟ του Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι «Fight Impunity», η οποία ιδρύεται λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή. Πιο συγκεκριμένα, η ΜΚΟ ιδρύεται τον Σεπτέμβριο του 2019 με έδρα τις Βρυξέλλες, έναν μόλις μήνα πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δεν ανήκει ο Παντσέρι.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής επιστράτευσε μάλιστα μια σειρά υψηλών γνωριμιών που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να επανδρώσει τη ΜΚΟ του με ονόματα εγνωσμένου κύρους, προερχόμενα κυρίως από τον χώρο των Σοσιαλιστών: η άλλοτε ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η πρώην ευρωβουλευτής, Έμμα Μπονίνο, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και η πρώην ευρωβουλευτής από τη Σουηδία, Σεσίλια Βίκστρομ. Στα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. προσετέθη το καλοκαίρι του 2021 και ο προερχόμενος από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά τέως Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όλα τα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. με το ξέσπασμα του σκανδάλου παραιτήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες, επικαλούμενα την ηθική διάσταση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές με γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών είναι της άποψης ότι η ΜΚΟ «Fight Impunity» ήταν στον πυρήνα της διακίνησης μαύρου χρήματος. Και το γελοίο είναι ότι η «Fight Impunity» εμφανιζόταν ως… απηνής διώκτης της ατιμωρησίας ανά τον κόσμο.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η ΜΚΟ στο μικροσκόπιο. Ο επίσης προφυλακισθείς, μετά την εισαγγελική έφεση, Νίκολο Φιγκά-Ταλαμάνκα, είναι ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice». Η εν λόγω δεν είναι νεοσύστατη οργάνωση. Έχει δημιουργηθεί το 1993 από την Έμμα Μπονίνο, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν στο Δ.Σ. της «Fight Impunity».

Πρόσβαση σε ΜΚΟ, βεβαίως, είχε και η κυρία Καϊλή, της οποίας η αδερφή Μανταλένα έχει δημιουργήσει, τις «Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες». Η πανσπερμία των ΜΚΟ σε αυτήν την υπόθεση και σε κάθε περίπτωση των δύο που συνδέονται με τους προφυλακισθέντες Ιταλούς Παντσέρι και Φιγκό-Ταλαμάνκα, κάνει τις βελγικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές να υποψιάζονται ότι πίσω από αυτές κρύβονταν ύποπτες χρηματορροές.

Εσχάτη προδοσία η συνεργασία Ελλήνων και Κυπρίων με το Κατάρ

Μπορεί για άλλες χώρες οι χρηματοδοτήσεις πολιτικών παραγόντων και προσωπικοτήτων από το Κατάρ να είναι μόνο ποινικό αδίκημα και να μη φτάνει στα όρια της εσχάτης προδοσίας. Όμως για την Κύπρο και την Ελλάδα τα ξεπερνά. Το Κατάρ δεν είναι μόνο ο βασικός χρηματοδότης της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι και ο επίσημος προπαγανδιστής των απαράδεκτων αξιώσεών της. Δεν είναι τυχαία που το Καταρινό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έφθασε στην Κύπρο προκειμένου να την δυσφημίσει στο εξωτερικό με μια σειρά βίντεο (κατά πολλούς πειραγμένα και μονταρισμένα για να μη φανεί η παράνομη βιντεογράφηση).

Καθόλου τυχαία το επίσημο κανάλι του Κατάρ ο Αλ Τζαζίρα με τις μεταδόσεις του υποδαύλιζε πριν από λίγο καιρό την κρίση στον Έβρο με τις ροές των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, κατηγορώντας την Ελλάδα για κακομεταχείριση.

Οι δοσοληψίες Ελλαδιτών και Κυπρίων με τον κράχτη των συμφερόντων της Τουρκίας είναι χίλιες φορές πιο αξιόποινες και καταδικαστέες. Όσοι επιστρατεύθηκαν υπέρ του Κατάρ και των συμφερόντων του, στην ουσία τα «οφέλη» της δράσης τους καταλήγουν στην κατοχική Τουρκία.

Βουβάθηκε ο Αλ Τζαζίρα τώρα

Πομπώδης υπήρξε η προσπάθεια του καταρινού δικτύου Αλ Τζαζίρα για πάταξη της διαφθοράς. Με την κάθοδό του στην Κύπρο και με την υποψία ότι εξαγόρασε κάποιους για να του αποκαλύψουν απόρρητα κρατικά έγγραφα, μας κουνούσε το δάκτυλο καταδικάζοντας δικαίους και αδίκους. Τώρα όμως που η Ευρώπη σείεται από το σκάνδαλο των χρηματοδοτήσεων από το Κατάρ, ο Αλ Τζαζίρα έβαλε την πολύκροτη αυτή υπόθεση στη σίγαση. Βουβάθηκε! Το μόνο που επιτρέπει να ψελλίζουν οι συντελεστές του είναι τα ανακοινωθέντα του καταρινού καθεστώτος και οι ισχυρισμοί του περί μη εμπλοκής.

Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο

Για τον ρόλο των Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο γράφτηκαν πολλά και διάφορα. Η υποφαινόμενη με άρθρα πριν από μερικά χρόνια (δημοσιεύτηκαν και στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ), καλούσα τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας να ερευνήσουν σε βάθος τον ρόλο και τους σκοπούς τους αλλά και αν πίσω τους είχαν χρηματοδότες και ποιους.

Φωνή βοώντος! Σήμερα αυτό το ερώτημα επανέρχεται και είναι μείζονος σημασίας να απαντηθεί όχι με ρητορικές φανφάρες αλλά με ουσιαστικές έρευνες. Ο αριθμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην Κύπρο έχει αυξηθεί και ο ρόλος των πλείστων δεν είναι και τόσο καθαρός. Από τη ρητορική τους αφήνεται να υποψιαστούμε ότι κάποιες έχουν το χρώμα της Αμερικανικής Αστερόεσσας, άλλες με βρετανο-τουρκικές αποχρώσεις. Υπάρχουν και αυτές που συντηρούν μια εχθρική στάση έναντι της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων που αγωνίζονται για μια λύση στο Κυπριακό, που θα αποτρέπει την Τουρκία να γίνει συνιδιοκτήτης στο νησί. Είναι οι παράφωνες χορωδίες, που στο όνομα της όποιας λύσης ζητούν κι άλλες υποχωρήσεις προς όφελος της Τουρκίας.

Να υπενθυμίσουμε, κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν πόσες ΜΚΟ ξεφύτρωσαν και υπήρχαν στοιχεία για τον χρηματισμό τους προκειμένου να προπαγανδίζουν υπέρ του εκτρωματικού αυτού σχεδίου. Βέβαια τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Εκσυγχρονίστηκαν οι δρόμοι και οι λεωφόροι των ροών του μαύρου χρήματος. Οι χρηματοδότες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους προκειμένου να υποσκάψουν δυναμιτίζοντας τη βούληση των λαών για δικαίωση και προκοπή.

Μια έρευνα στην Κύπρο ενδεχομένως να αποκαλύψει τους Δούρειους Ίππους και όσους θεωρούν πως το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Όσοι τολμούν και δεν φοβούνται τι θα αποκαλύψει η έρευνα, ας τολμήσουν να ρίξουν άπλετο φως στο έργο των ΜΚΟ, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν και από ποιους χρηματοδοτούνται.

Πηγή: simerini.sigmalive.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com