Το σύστημα διαπλοκής συμφερόντων ζει και βασιλεύει

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Ο πρωθυπουργός , όπως είπε χθες στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ζήτησε από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ να έχουν μειωμένο λογαριασμό του Φεβρουαρίου, στους καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα με τον χιονιά, ως ανταμοιβή για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και τη υπομονή που έκαναν.

Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ πρέπει να έχει μειωμένους λογαριασμούς για την ανεπάρκειά της να παρέχει τις υπηρεσίες που υποχρεούται. Ωστόσο αυτή η επιθυμία του Κ. Μητσοτάκη μπορεί και να πραγματοποιηθεί.

Αυτό, όμως, θύμισε δύο άλλες ανάλογες συστάσεις που είχε κάμει στην αρχή της θητείας του. Στις τράπεζες να μειώσουν κάποιες απαράδεκτες χρεώσεις σε απλές συναλλαγές και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ιντερνέτ να μειώσουν και αυτές τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν. Διάβασα μάλιστα ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε με τα κέρδη της ένα αστρονομικό ποσό από αυτές τις χρεώσεις.

Οι εταιρείες κινητής και ιντερνέτ είναι πολύ χειρότερες, σε ότι αφορά την ασυδοσία, από τις τράπεζες. Είναι εταιρείες δίχως πρόσωπο. Δεν μπορεί ένας καταναλωτής να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο να παραπονεθεί ή να ζητήσει ενημέρωση και εξηγήσεις. Υπάρχει η γραμμή εξυπηρέτησης που οι υπάλληλοι σου λένε πως έτσι λέει το …σύστημα και αφού το λέει το σύστημα δεν σηκώνει αμφισβητήσεις.

Οι εταιρείες αυτές τις όποιες διαφορές έχουν με πελάτες τους τις αναθέτουν σε κάποια δικηγορικά γραφεία δίνοντας όλα τα στοιχεία του πελάτη. Έχουν καταντήσει να ακούγετε σαν ανέκδοτο ο όρος «προσωπικά δεδομένα». Κανένας δεν πιστεύει ότι υπάρχει έστω ο παραμικρός σεβασμός σε αυτά και φυσικά ότι μπορεί να έχει προσωπικά δεδομένα.

Να επανέλθω όμως. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει δεύτερη κίνηση αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την πρώτη. Δεν ξέρω αν θέτει τα ζητήματα σε τυχόν συνομιλίες και συναντήσεις που μπορεί να έχει, αλλά μιλώ για δημόσια τοποθέτηση, όπως είχε δώσει δημοσιότητα στις κρούσεις που τους έκανε και οι οποίες έκαναν καλή εντύπωση σε όλους.
Ίσως να κατάλαβε ότι αμφότεροι θέλησαν να του δώσουν ένα μήνυμα μια και ήταν στην αρχή.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι, πάντως οι τράπεζες εξακολουθούν να παίρνουν από την τσέπη μας απίστευτα ποσά μα το έτσι θέλω και στις εταιρείες κινητής και ιντερνέτ πληρώνουμε για κάκιστες υπηρεσίες που μας προσφέρουν αντίτιμο ακόμη και διπλάσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτά είναι θέματα που δεν τα ακουμπά κανένας γιατί καίνε και τσουρουφλίζουν. Ούτε ο τύπος, ούτε η αντιπολίτευση. Το σύστημα διαπλοκής συμφερόντων ζει και βασιλεύει και όποιος τολμήσει να το αγγίξει χάνεται από προσώπου γης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε, που το ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» δεν ακούγεται πια καθόλου. Είναι σα να ρωτάς «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή