Το τέλος της Τζακάρτας ως πρωτεύουσας της Ινδονησίας

Το νέο όνομα της πρωτεύουσας θα είναι Νουσαντάρα, που μεταφράζεται σε "αρχιπέλαγος" στην ινδονησιακή γλώσσα.

by Times Newsroom

Η απόφαση πάρθηκε το 2019, αλλά η πανδημία καθυστέρησε τις εξελίξεις. Τώρα, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ανοίγει ξανά ο δρόμος για μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, από την Τζακάρτα, στο Καλιμαντάν — μια περιοχή καλυμμένη από ζούγκλα στα ανατολικά του νησιού Βόρνεο.

Το νέο όνομα της πρωτεύουσας θα είναι Νουσαντάρα, που μεταφράζεται σε “αρχιπέλαγος” στην ινδονησιακή γλώσσα.

Η αναγκαιότητα για μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας, που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 32,5 δισεκατομμύρια δολαρία προέκυψε λόγω των ανησυχιών σχετικά με την βιωσιμότητα της πυκνοκατοικημένης Τζακάρτα – έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους και περίπου 30 εκατομμύρια στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή- λόγω της ρύπανσης και των πλημμυρών που την μαστίζουν.

Είναι μία από τις πόλεις που βυθίζονται ταχύτερα στη Γη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τμήματα της βόρειας Τζακάρτα υπολογίζεται ότι «βουλιάζουν» κατά 25 εκατοστά το χρόνο, λόγω της καθίζησης του εδάφους, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του θαλάσσιου τοιχώματος που έχει σχεδιαστεί ως προστατευτικό για τις κοινότητες.

«Η νέα πρωτεύουσα θα είναι σύμβολο της ταυτότητας του έθνους, καθώς και ένα νέο κέντρο οικονομικής βαρύτητας», δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού Σουχάρσο Μονοάρφα στο κοινοβούλιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι νομοθέτες έχουν τονίσει τη σημασία της προσεκτικής εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην νέα πρωτεύουσα, που σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης θα έχει έκταση περίπου 445.000 στρέμματα γης από τα οποία τα 2.561 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα είναι δάσος που θα εκχερσωθει.

Ο Sri Mulyani, υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι θα υπάρξουν πέντε στάδια ανάπτυξης στη νέα πρωτεύουσα.

Το πρώτο στάδιο αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και να διαρκέσει έως το 2024.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή