Το θύμα, ο βιαστής και η μελωδία της αφωνίας

Γιατί αυτή η μελωδία της αφωνίας από καλλιτέχνες που τους έχουμε συνηθίσει να κραυγάζουν εδώ και δεκαετίες; Μόνο όταν ρίχνουν βόμβες οι «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» συμμετέχουν τρέχοντας σε αντιπολεμικές συναυλίες;

by Times Newsroom

Ο θόρυβος από τις βόμβες και τους πυραύλους που πέφτουν στην Ουκρανία. Εκκωφαντικός. Ο θρήνος συγγενών και φίλων για τα θύματα. Εκκωφαντικός. Το κλάμα των εκατομμυρίων προσφύγων που ξεριζώνονται από την πατρίδα τους. Εκκωφαντικό.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΟ ίδιο εκκωφαντική είναι και η αφωνία των καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων της χώρας μας. Εννοείται, βέβαια, πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ξεκίνησε μια προσπάθεια να γίνει ένας τηλεμαραθώνιος για την Ουκρανία. Την πρωτοβουλία είχε ο Στάθης Δρογώσης και του αξίζουν συγχαρητήρια. Στο πλάι του βρέθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Η ΕΡΤ και ο Νίκος Πορτοκάλογλου με το «Μουσικό Κουτί» -την καλύτερη εκπομπή αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση- ξεκίνησαν να το οργανώνουν.

ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει, όμως, πόσοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν. Γιατί, από ό,τι έγραψε και ο Σαββόπουλος, βγαίνει το συμπέρασμα πως μάλλον δυσκολεύονται να βρουν. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν επιφανείς συνάδελφοι που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν έναν τέτοιο σκοπό. Γνωρίζω, βέβαια, τους δισταγμούς μερικών αξιαγάπητων συναδέλφων, αλλά ο τηλεμαραθώνιος δεν θα είναι κατά της Ρωσίας, η οποία άλλωστε υποφέρει επίσης από αυτόν τον δημόσιο υπάλληλο που μεταλλάχθηκε σε αυτοκράτορά της. Χιλιάδες διαδηλωτές και εκατοντάδες δημοσιογράφοι μέσα σε όλη τη Ρωσία διώκονται επειδή ζητούν όπως όλοι μας να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Υπηρετούμε μια αρχαία τέχνη που χαρακτηριζόταν πάντα για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της και οφείλουμε, νομίζω, να σταθούμε τώρα πλάι σε αυτούς τους τυραννισμένους λαούς», έγραψε ο Νιόνιος.

ΚΑΙ ο Νίκος Πορτοκάλογλου έγραψε πως «έχουμε το μυαλό και την καρδιά στους ανθρώπους της Ουκρανίας που αντιστέκονται ηρωικά σε μια βάρβαρη, αναίτια και απάνθρωπη εισβολή! Ας μη γίνει και αυτό άλλη μια αφορμή να διχαστούμε εμείς οι Ελληνες. Πέρα από ιδεολογίες, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο αυτονόητο: Οτι αυτή τη στιγμή είμαστε με το θύμα και όχι με το βιαστή».

ΕΙΝΑΙ σοκαριστικό. Γιατί αυτή η μελωδία της αφωνίας από καλλιτέχνες που τους έχουμε συνηθίσει να κραυγάζουν εδώ και δεκαετίες; Μόνο όταν ρίχνουν βόμβες οι «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» συμμετέχουν τρέχοντας σε αντιπολεμικές συναυλίες; Μήπως, για να συμμετάσχουν, πρέπει πρώτα πρώτα να καταγγέλλουν τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και στο… τέλος απλά να αναφέρουν τη Ρωσία;

ΙΣΑΠΟΣΤΑΚΙΣΜΟΣ δεν χωράει όταν υπάρχουν θύμα και βιαστής. Οταν πέφτουν βόμβες και σκοτώνουν αμάχους και παιδιά. Οταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη. Οποιος κρατάει «ίσες αποστάσεις» και υιοθετεί απόψεις πως φταίει και το θύμα, τότε αθωώνει το βιαστή.

ΕΙΝΑΙ θλιβερό. Δυστυχώς, η πλειονότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών «απείχε» από την πανδημία. Δεν πήραν μια πρωτοβουλία ούτε καν υπέρ των εμβολιασμών, λες και θα τους έλεγαν… μητσοτακικούς. Τώρα, θα βγουν στην πρώτη γραμμή; Να πουν ότι είναι «καλή» η Δύση και «κακός» ο «τσάρος»; Απίθανο. Απλά, εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά σε όλο τον πλανήτη και να δούμε ποιοι στηρίζουν τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν.

 

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή