Το «τρελό θηρίο» που έζησε πριν από 180 εκατ. χρόνια

by Times Newsroom 1

Πριν από 180 εκατ. χρόνια, η αρχαία υπερήπειρος Γκοντβάνα άρχισε να διασπάται, σε μια γεωλογική διαδικασία που θα απέδιδε τη σημερινή μορφή των ηπείρων του νοτίου ημισφαιρίου.

Η ίδια διαδικασία και ο διαχωρισμός των περιοχών θα κατέληγε επίσης και στις εξελικτικές διεργασίες που θα απέδιδαν τους προγόνους των σημερινών θηλαστικών.

Και ένας τέτοιος πρόγονος ήταν το Adalatherium hui, που πήρε το όνομά του από τη γλώσσα της Μαδαγασκάρης (adala – τρελός) και την ελληνική (therium – θηρίο).

Ο σκελετός του είναι ο πιο ολοκληρωμένος που έχουμε βρει ποτέ από προϊστορικό ζώο της εποχής της Γκοντβάνα, που περιείχε κάποτε τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αραβία, την Ινδία, την Αυστραλία και την Ανταρκτική.

Ο σκελετός βρέθηκε στη σημερινή Μαδαγασκάρη, που διαχωρίστηκε από την υπερήπειρο πριν από 88 εκατ. χρόνια.

«Αυτός ο σκελετός αποκαλύπτει μια πληθώρα ασυνήθιστων και μοναδικών προσαρμογών που υποθέτουμε πως ήταν αποτέλεσμα ενός απομονωμένου περιβάλλοντος», λένε οι ερευνητές στη μελέτη τους στο περιοδικό «Nature».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή