Το τρομοκρατικό online περιεχόμενο θα “κατεβαίνει” σε μια ώρα

Τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της Ε.Ε. σχετικά με την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο

by Times Newsroom

Τις δυνάμεις της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο εντατικοποιεί η Ε.Ε., θέτοντας σε ισχύ τον κανονισμό για την αντιμετώπιση της διάδοσης σχετικού online περιεχομένου. Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας θα αφαιρούν το online τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας, μειώνοντας έτσι την ικανότητα των τρομοκρατών να διαδίδουν την προπαγάνδα τους στο Διαδίκτυο.

Οι εντολές αφαίρεσης πρέπει να περιέχουν αιτιολόγηση για τους λόγους που το υλικό θεωρείται τρομοκρατικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο αμφισβήτησης της εντολής αφαίρεσης. Τα κράτη – μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση και να αποφασίζουν για το επίπεδο των κυρώσεων, το οποίο θα είναι ανάλογο με τη φύση της παράβασης.

Πιο αναλυτικά, το νέο πλαίσιο, που τέθηκε σε ισχύ, περιλαμβάνει: τον κανόνα για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από τις online πλατφόρμες εντός μίας ώρας από τη λήψη της εντολής αφαίρεσης, όπως και την υποχρέωσή τους να λαμβάνουν μέτρα, όταν εκτίθενται σε τρομοκρατικό περιεχόμενο.

Την παροχή ισχυρών διασφαλίσεων, που εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ενημέρωση. Στο μεταξύ, εφεξής οι πλατφόρμες και οι εθνικές Αρχές θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον όγκο του αφαιρούμενου τρομοκρατικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ένωσης, οι υποχρεώσεις και οι διασφαλίσεις, που περιλαμβάνονται στον κανονισμό, θα περιορίσουν την ικανότητα των τρομοκρατών να διαδίδουν την προπαγάνδα τους στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η τρομοκρατική επίθεση, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Christchurch το 2019, λειτούργησε ως άμεση έμπνευση και κίνητρο για μια σειρά επιθέσεων αντιγραφής, η τελευταία στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα.

Διαφάνεια και λογοδοσία

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των νέων κανόνων θα ενισχύσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια σχετικά με τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Προβλέπουν, επίσης, μια σειρά ισχυρών διασφαλίσεων έναντι λανθασμένων αφαιρέσεων του νόμιμου λόγου στο διαδίκτυο.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν, επίσης, υποχρεώσεις διαφάνειας για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και για τις εθνικές αρχές να αναφέρουν ετησίως την ποσότητα του τρομοκρατικού περιεχομένου που αφαιρέθηκε, τα αποτελέσματα των καταγγελιών και των προσφυγών, καθώς και τον αριθμό και το είδος των κυρώσεων, που επιβάλλονται στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Άμεση κατάργηση

“Το τρομοκρατικό περιεχόμενο είναι πιο επιβλαβές τις πρώτες ώρες μετά την εμφάνιση του. Η άμεση κατάργηση του είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουν οι τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο για να στρατολογούν, να ενθαρρύνουν επιθέσεις, να παρέχουν εκπαίδευση και να εξυμνούν τα εγκλήματα τους. Σήμερα, η Ένωση Ασφάλειας της Ευρώπης γίνεται απτή πραγματικότητα”, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή