Το «Βατερλώ» Πεκρές φέρνει τους Ρεπουμπλικανούς σε «δεινή» οικονομική θέση

Η υποψήφια του LR ζήτησε βοήθεια από την εκλογική βάση για να καλύψει τα έξοδα της εκστρατείας

by Times Newsroom

Σε δεινή οικονομικά θέση περιέρχονται οι Ρεπουμπλικανοί μετά το πρωτοφανές αποτέλεσμα της Βαλερί Πεκρές στις προεδρικές εκλογές. Με μόνο το 4,78% των ψήφων, η δεξιά δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από το κράτος για τα έξοδα της προεκλογικής της εκστρατείας. Ετυμηγορία: Στους Les Republicains λείπουν «μόλις» 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια σύντομη δήλωση που διαβάστηκε πριν από το στρατηγικό συμβούλιο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος το πρωί της Δευτέρας, η Βαλερί Πεκρές, περιφερειάρχης του Il-de-France, είπε ότι «η οικονομική κατάσταση της εκστρατείας της είναι τώρα κρίσιμη». «Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα», διαβεβαίωσε η υποψήφια, προσθέτοντας ότι «είναι προσωπικά οφειλή ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ».

«Σήμερα το πρωί απευθύνω μια εθνική έκκληση για δωρεές, σε όλους εκείνους που μου έδωσαν την ψήφο τους, σε όλους εκείνους που προτίμησαν την Κυριακή τη “χρήσιμη ψήφο” και τέλος σε όλους τους Γάλλους που είναι προσκολλημένοι στον πολιτικό πλουραλισμό και ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε η Πεκρές. «Χρειάζομαι την επείγουσα βοήθειά σας μέχρι τις 15 Μαΐου», πρόσθεσε.

Η αποτυχία απειλεί τους Ρεπουμπλικανούς

Ποτέ άλλοτε το ιδρυτικό κόμμα των Γκωλικών της Πέμπτης Δημοκρατίας δεν βρέθηκε με τον υποψήφιό του κάτω από το όριο του 5% στον πρώτο γύρο. Πρόκειται για μεγάλη έκπληξη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν στη Βαλερί Πεκρές περίπου 9%, σίγουρα σε δύσκολη θέση, αλλά χωρίς προφανή κίνδυνο για τους λογαριασμούς της καμπάνιας της.

Ωστόσο, η ανάγκη χρηματοδότησης μιας εκστρατείας εξ ολοκλήρου μέσω δωρεών δεν είναι νέα. Το 2013, οι λογαριασμοί της εκστρατείας για την επανεκλογή του Νικολά Σαρκοζί είχαν ακυρωθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο λόγω του προϋπολογισμού που υπερέβαινε το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο. Το UMP – που έκτοτε έγινε LR – είχε καταφέρει τότε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες τα 11 εκατομμύρια ευρώ που ήταν απαραίτητα για την επιβίωση του κόμματος.

Η κατάσταση όμως σήμερα είναι ριζικά διαφορετική. Πρώτον, η ίδια η Πεκρές δεν επωφελείται από τη «στοργή» που απολάμβανε ο Σαρκοζί με τα μέλη του κόμματος Γκωλλικών και κατέγραψε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από τον προκάτοχό της. Τότε, το κόμμα ήταν τότε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης του Φρανσουά Ολάντ, με μια ομάδα στην Εθνοσυνέλευση διπλάσια από τη σημερινή -που έχει σημασία από πλευράς χρηματοδότησης.

Η επιβίωση των Ρεπουμπλικανών και της Ρεπουμπλικανικής δεξιάς εξαρτάται από αυτό.

Αυτή η πολύ κρίσιμη οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να επιταχύνει ακόμη και τη διάλυση των Ρεπουμπλικανών. Ενώ η Πεκρές είχε καταφέρει με κάποιο τρόπο να διατηρήσει την ενότητα της «οικογένειας» γύρω της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η ανακοίνωση της συντριπτικής ήττας της αναζωπύρωσε αμέσως τις βαθιές διαφωνίες που διατρέχουν το κόμμα μεταξύ μιας μετριοπαθούς πτέρυγας προσκολλημένης στο Ρεπουμπλικανικό μέτωπο και μιας σκληροπυρηνικής «φιλο-μακρονικής» πτέρυγας.

Αλλά μεταξύ των υποστηρικτών μιας συμμαχίας με τον Εμανουέλ Μακρόν και εκείνων του ανοίγματος προς τον Ερίκ Ζεμούρ, δεν διαφαίνεται μια μέση λύση.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή