Το βρετανικό ΥΠΕΞ δημιουργεί κέντρο καταπολέμησης της «ρωσικής παραπληροφόρησης»

H επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι αρμοδιότητα του νέου κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορα υπουργεία του βασιλείου, θα είναι η διάδοση πληροφοριών σχετικά με την υποτιθέμενη «δραστηριότητα παραπληροφόρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

by Times Newsroom

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κυβερνητικού κέντρου πληροφοριών για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, του οποίου οι δραστηριότητες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της «ρωσικής παραπληροφόρησης».

«Από τις αρχές αυτού του μήνα, έχουν εντοπιστεί 40 περιπτώσεις ρωσικής διάδοσης ψευδών πληροφοριών. Κάνουμε πολλά για να το καταπολεμήσουμε, επομένως αποκαλύψαμε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προσπάθησε να εγκαταστήσει ένα καθεστώς ανδρείκελου στο Κίεβο και να εκτελέσει προκλήσεις σχετικά με επιθέσεις από την Ουκρανία, αν και αυτό δεν είναι αλήθεια. Καταγράψαμε διπλασιασμό περιπτώσεων παραπληροφόρησης την περασμένη εβδομάδα, ξέρουμε ότι η Ρωσία εργάζεται πάνω σε αυτό», είπε η Τρας σε συνέντευξή του στην The Mail on Sunday που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

H επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι αρμοδιότητα του νέου κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορα υπουργεία του βασιλείου, θα είναι η διάδοση πληροφοριών σχετικά με την υποτιθέμενη «δραστηριότητα παραπληροφόρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, διαλύσαμε το τμήμα πληροφοριών μας, αλλά η Ρωσία δεν διέλυσε το δικό της, και ως εκ τούτου εδώ και πολλά χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ρωσική παραπληροφόρηση. Απαντούμε [στις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας], συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, έτσι ώστε ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια», τόνισε η Τρας.

Φοβάται το Λονδίνο

Η Τρας ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Πούτιν έχει μεγάλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες που υπερβαίνουν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

«Τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είπε η υπουργός.

Η επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις συνέπειες μιας υποθετικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ είναι «Διπλωμάτης πολύ παλιάς σχολής»

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για την εντύπωσή της για τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε μια συνάντηση στις 10 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, η Τρας τον αποκάλεσε διπλωμάτη «πολύ παλιάς σχολής». «Είναι [σε υψηλές θέσεις] από την εποχή της ΕΣΣΔ», είπε.

Επιπλέον, η επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την ανησυχία της για την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας τα τελευταία χρόνια.

«Είμαι απογοητευμένη που η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται να συνεργάζονται. Είναι απίστευτο να βλέπεις την Κίνα να αρχίζει να σχολιάζει ποιος πρέπει ή όχι να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Φυσικά πρέπει να κάνουμε εμπόριο με την Κίνα, αλλά δεν πρέπει να εξαρτιόμαστε από αυτήν», κατέληξε η Τρας.

tass.ru

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή