Το «βρώμικο» σχέδιο του Ερντογάν που καταργεί τον διαλόγο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Ανησυχία στην Αθήνα για την ανθελληνική υστερία που κυριαχεί στην Άγκυρα

by Times Newsroom

Επιστολή στον ΟΗΕ που θα αποτυπώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ετοιμάζεται να αποστείλει η Άγκυρα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα REAL NEWS , η επιστολή αυτή που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που έχει θέσει κατά καιρούς η Τουρκία στο Αιγαίο, από τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρυπίδας έως τις αρμοδιότητες για έρευνα και διάσωση και την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία ουσιαστικά καταργεί την διαδικασία του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές και την υποκαθιστά με δημόσια διαπραγμάτευση δια αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας η αντίδραση της Άγκυρας μέσω του ΟΗΕ ήταν αναμενόμενη μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες μέσω της οποίας καταρρίπτονται με νομικά τεκμηριωμένο τρόπο οι αιτιάσεις της Τουρκίας και η σύνδεση την οποία επιχειρεί ανάμεσα στην αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Όπως γράφει η εφημερίδα στην επιστολή θα ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα των ζητημάτων που οι Τούρκοι θέλουν να συμπεριλάβουν με το ζόρι στον διάλογο με έμφαση στα θέματα του εύρους του εναέριου χώρου, της υφαλοκρηπίδας, των αρμοδιοτήτων έρευνας και διάσωσης, της αποστρατικοποίησης αλλα και του καθεστώτος κυριαρχίας στα νησιά.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να καταθέσει η Τουρκία εκτός από την επιστολή, χάρτες και συντεταγμένες.

Αν γίνει αυτό θα είναι η δεύτερη φορά μετά το 2019 και έτσι θα σημοτοδοτήσει την βούληση για ρήξη σχέσεων με την Ελλάδα καθώς έτσι καθίσταται σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και διαλόγου με τη γείτονα χώρα.

Η στάση αυτή της Τουρκίας είναι ενδεικτική των προθέσεων της για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, κάτι που διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν στην πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να συσπειρώσει την εθνικιστική ψήφο ενόψει των επικείμενων εκλογών που μπορεί να γίνουν και μέσα στο καλοκαίρι.

Καθημερινά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ερντογάν κάνουν απειλητικές και πολεμοχαρείς δηλώσεις ενώ τις τελευταίες ημέρες ακόμα και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μιλάει σοβαρά» ενώ προχώρησε και σε tweet στα ελληνικά επαναλαμβάνοντας τις προκλήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπαίνει στη δίνη των καθημερινών αντεγκλήσεων ούτε δίνει προσωπικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση όπως κάνει ο Ερντογάν που επιτίθεται με εβδομαδιαία συχνότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό όπως σημειώνει  η εφημερίδα δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα σταματήσει να αναδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα στα διεθνή φόρα.

Αυτό όμως που ανησυχεί είναι το κλίμα που διαμορφώνεται από στα τουρκικά μμε που πλέον προσλαμβάνει διαστάσεις ανθελληνικής υστερίας.

Οι ακραίες πολεμοχαρείς δηλώσεις τούρκων αναλυτών και δημοσιογράφων δίνουν την εντύπωση στον μέσο τούρκο πολίτη πως η Ελλάδα είναι η χώρα που απειλεί.

Έτσι στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από κάποιους φανατισμένους οι οποίοι έχουν πεισθεί πως απειλούνται από την Ελλάδα και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο όπως τότε στα Ίμια το 1996.

Με βάση το ανθελληνικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην γείτονα χώρα ένα επεισόδιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες καταλήγει η εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com