Το υπέροχο και μοναδικό μας «φιλότιμο» είναι δύσκολο να το ορίσουμε;

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ
Share this
  • Γράφει ο Αντώνης Σιμιτζής

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους, με τον καινούργιο χρόνο!
Που μου έφερε, ένα σωρό θετικές ιδέες!

Η πρώτη,
να μην παραλείψω να πω χρόνια πολλά και με πολλές επιτυχίες, στον πατριώτη μας τον σπουδαίο και άφταστο ΓΙΑΝΝΗ ΑΤΕΝΤΟΚΟΥΜΠΟ, όπως και για τη γιορτή του!!!

Η δεύτερη,
πως με αφορμή τις πολλαπλές γιορτές και πολλαπλές εκδόσεις των (ελληνικών) εφημερίδων, διαπίστωσα τον τεράστιον αριθμό τών ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ, που δεν χόρταινα και δεν μπορούσα τέλος όλους να τους διαβάσω και να τους απολαύσω, λόγω του μεγάλου αριθμού τους! Τα κείμενα των οποίων ήσαν, και είναι συνεχώς, δια-χρο-νι-κά!!! Είναι η σύλληψη τής ιδέας και η διατύπωσή της!
Υπέροχα ελληνικά, θαυμάσιο λεξιλόγιο, ζουμερός λόγος!
Σκέφτηκα λοιπόν, ότι αυτός ο λόγος δεν είναι δυνατόν να διατρέχει την καθημερινότητα ή και την «αιωνιότητα»… εφήμερα!
Θα πρέπει το επαγγελματικό τους σωματείο, η ΕΣΗΕΑ να έρθει σε επαφή με κάποιον μεγάλον Εκδότη, και αυτά να εκδίδονται εκ νέου σε βιβλίο! Μηνιαίο ή και λιγότερο, ώστε να γίνονται βιβλιοθήκη, και για μας και για τα παιδιά μας ή/και εγγόνια μας! Διότι το βιβλίο δεν χάνεται, ενώ το φύλλο τής εφημερίδας όσο και αν το κόβουμε και να το φυλάμε και να τα προσέχουμε, σε… σακούλες, ξέρω ότι έτσι, σε κάποιον καιρό και πετάγεται….
Μιλάμε για θησαυρούς!

Η τρίτη,
Το υπέροχο και μοναδικό μας «φιλότιμο» είναι δύσκολο να το ορίσουμε; Αμέσως!
«Είναι η συμπεριφορά μας προς την κοινωνία, με το θετικό πρότυπο που αυτή μάς έχει προσωπικά προσδιορίσει!»
(Που εξαρτάται από την ηλικία μας, την οικογένειά μας, τις προσωπικές μας επιτυχίες, την επαγγελματική μας θέση, την συμπεριφορά μας, τον τόπο μας απέναντι στο κοινωνικό Σύνολο που μας έχει αναγνωρίσει και τοποθετήσει!).

Η τέταρτη,

Να δημιουργηθεί ένα Αριθμητικό Λεξικό! Που τα λήμματά του να είναι αριθμοί, κατά σειρά μεγέθους ή και χρονολογική σειρά!
Π.χ. από το 10.000 π.Χ., που έγιναν οι πρώτοι οικισμοί, και είχαμε και τα πρώτα γεγονότα… Τώρα αν στο μεταξύ παρεισφρέουν αριθμοί που δεν αφορούν χρονολογίες, αλλά γίνονται σημαντικοί αφ’ εαυτού τους, να μπαίνουν και αυτοί αριθμητικά στη θέση τους! κ.λπ., και λοιπά…

Share this
The following two tabs change content below.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ
Ο Αντώνης Σιμιτζής γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Έκανε ανώτατες σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1962 με τη νουβέλα Ο Γέρος. Από τότε έχει εκδώσει πολλά πεζά, διηγήματα, μυθιστορήματα και δοκίμια. Έχει γράψει επίσης θεατρικά έργα, που έχουν ανέβει στις αθηναϊκές σκηνές, όπως και της επαρχίας, καθώς και περισσότερα από εκατό επεισόδια τηλεοπτικών σίριαλ και τηλεταινίες, σε διασκευές ή πρωτότυπα. Τα πεζά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες και έχει τιμηθεί για τα θεατρικά του έργα δύο φορές με Α′ και Β′ βραβείο. Έχει πάρει επίσης και το βραβείο «Τρανούλη» για το μυθιστόρημά του Αν Αγαπάς. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και υπήρξε μέλος στα Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή