Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων μνημείων στη Κω

το ΥΠΠΟΑ έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι Υπηρεσίες  προχωρούν τις διαγωνιστικές  διαδικασίες και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης επί των σεισμοπλήκτων μνημείων στην Κω

by Times Newsroom

​Με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο «Στασιμότητα στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων Μνημείων της Κω καταγγέλλουν κάτοικοι και επιχειρηματίες», από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ανακοινώνονται  τα εξής:

Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό μνημείων της Κω ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020. Από τον Ιούλιο του 2017 που ο σεισμός έπληξε το νησί, δεν είχε δοθεί καμία απολύτως κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης των μνημείων, τις οποίες, από το 2020, προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη και τα γλυπτά που είχαν πέσει από τα βάθρα τους, το 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω δεν είχαν αποκατασταθεί, κάτι που έγινε μετά την αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα μνημεία του νησιού τον Οκτώβριο του 2020.

Μετά από την ολοκλήρωση της σύνταξης και της έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σειράς μελετών σε σεισμόπληκτα μνημεία, ήδη υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου τα έργα «Αποκατάσταση Σεισμόπληκτων Μεσαιωνικών Οχυρώσεων Κω: ΝΑ Προμαχώνας και Τμήματα επί της οδού Ιπποκράτους» και «Ανακατασκευή Ιταλικής Στοάς- Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στο Κάστρο Νεραντζιάς Κω», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.900.000 ευρώ, και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ είναι σε εξέλιξη τα εξής έργα με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους, επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  1. «Αποκατάσταση τεμένους Defterdar και της Κρήνης της Κάθαρσης», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Είναι σε εξέλιξη  η διαδικασία επιλογής αναδόχου.
  2. «Αποκατάσταση του παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στη θέση Επτά Βήματα», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Ολοκληρώνεται η διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου.
  3. «Αποκατάσταση Πύλης του Φόρου», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση.
  4. Ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος για την «Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, ερμηνεία της παθολογίας και της σεισμικής συμπεριφοράς σεισμόπληκτων οχυρωματικών μνημείων. Εφαρμογή στο Κάστρο Νεραντζιάς στη νήσο Κω», το οποίο ανέθεσε, το 2020, το ΥΠΠΟΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ στις 27/7/2022. Υπό εκπόνηση είναι τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο «Αποκατάσταση Κάστρου Νεραντζιάς», με προϋπολογισμό περίπου 4.000.000 ευρώ.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία στασιμότητα στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων Μνημείων της Κω,  όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε αντίθεση με την περίοδο 2017-2019.  Η πραγματικότητα είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι Υπηρεσίες  προχωρούν τις διαγωνιστικές  διαδικασίες και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης επί των σεισμοπλήκτων μνημείων στην Κω.

Τα βάθρα των αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω που είχαν μείνει κενά από το 2017 Άγαλμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω που αποκαταστάθηκε μετά την αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα μνημεία του νησιού τον Οκτώβριο του 2020 Τέμενος Ντεφντερντάρ στην Πλατεία Ελευθερίας Το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο «Επτά Βήματα» του Αγίου Ιωάννη στην Κω

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή