Τουλουπάκη: «Θα συνεχίσω με όποιον τρόπο μπορώ»

Την Επιτροπή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου ενημέρωσε η δικαστικός Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis. Νέα ενημέρωση στα τέλη Μαρτίου.

by Times Newsroom

Μετά από αίτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εμφανίστηκε την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κ.Τουλουπάκη ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την υπόθεση Novartis και γι αυτό που η ίδια αποκαλεί «ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της» και εναντίον των συνεργατών της.

Υπενθυμίζεται ότι η κ.Τουλουπάκη ερευνούσε την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, η οποία είχε κατηγορηθεί για χρηματισμό κρατικών λειτουργών και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα στην περίοδο 2006-2015. Με βάση καταθέσεις «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» (whistleblowers), η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, εντόπισε πιθανές ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, το 2019, οι θιγόμενοι εστράφησαν αρχικά εναντίον των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» και στη συνέχεια κατά της κ.Τουλουπάκη, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ευήκοα ώτα εκτός συνόρων;

Απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα της Deutsche Welle το απόγευμα της Τετάρτης η κ.Τουλουπάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με ένα σύντομο-συνοπτικό ιστορικό για τη μετατροπή μίας κορυφαίας έρευνας που αφορούσε τις αθέμιτες πρακτικές της εταιείας Novartis σε βάρος της δημόσιας υγείας (…) σε ανελέητο κηνύγι μαγισσών σε βάρος όσων κλήθηκαν θεσμικά και δημοσιογραφικά να ερευνήσουν». Η δικαστικός αναφέρει ότι στις 31 Μαρτίου θα εμφανιστεί και ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και επισημαίνει: «Η προσπάθεια ενημέρωσης για το μείζον αυτό ζήτημα που αφορά στην παραβίαση του πυρήνα της Δικαιοσύνης και των λειτουργιών της από την εκτελεστική εξουσία θα συνεχιστεί με όποιον τρόπο μπορώ εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόσον εκτιμώ ότι εκτός ελληνικών συνόρων υπάρχουν ενδεχομένως αυτή τη στιγμή περισσότερα ευήκοα ώτα».

Αντιπαράθεση με ευρωβουλευτές της ΝΔ

Στην συζήτηση της Επιτροπής Διαφθοράς, στο Στρασβούργο, έντονος ήταν ο αντίλογος από ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ενδεικτικά η Μαρία Σπυράκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι απαραίτητο να θυμηθούμε ότι η προσκεκλημένη μας είναι ένα από τα πρόσωπα που διώκονται ποινικά γι αυτήν ακριβώς την υπόθεση» και ότι «η κ. Τουλουπάκη ανέφερε πολλά για την εμπειρία της ως δικαστικός, αλλά δεν ανέφερε ούτε ένα πραγματικό περιστατικό ή ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που να στοιχειοθετεί την κατηγορία περί κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη». Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είπε επίσης ότι η κ. Τουλουπάκη «θα όφειλε να απέχει από τα καθήκοντά της, ειδικά όσον αφορά τον χειρισμό φακέλων που συνδέονται με την ποινική δίωξη εναντίον της», ενώ ανέφερε ότι, από τη στιγμή που η ίδια δίνει το παρών στην Επιτροπή Διαφθοράς της Ευρωβουλής «στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης θα περιμέναμε να δώσουν το παρών και όλα τα πρόσωπα που εμπλέκει, προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Από την πλευρά της, απαντώντας και πάλι σε γραπτό ερώτημα της Deutsche Welle, η πρώην Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, επισημαίνει: «Μας ασκήθηκε δίωξη από τη Βουλή, η οποία μπορούσε να ελέγξει μόνο πολιτικά πρόσωπα, και στην οποία την πλειοψηφία διατηρούσε η κυβέρνηση. Καταπατήθηκε το τεκμήριο αθωότητάς μας και κάθε υπερασπιστικό μας δικαίωμα και την κατεύθυνση αυτή ενίσχυαν συντονισμένα δημοσιεύματα. Υπό την έννοια αυτή ασφαλώς και η επίθεση που δεχθήκαμε ήταν ενορχηστρωμένη».

Για το γεγονός ότι κατηγορίες για την υπόθεση Novartis έχουν εκπέσει στα ελληνικά δικαστήρια, η κ.Τουλουπάκη σημειώνει: «Όπου τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δεν ήταν κατά την άποψή μας επαρκή, αρχειοθετήσαμε. Αυτό αφορά ασφαλώς και πολιτικά πρόσωπα. Μόνο για δύο εξ΄αυτών η έρευνα παρέμεινε ανοιχτή για δύο περίπου χρόνια μετά τη νομοθετική κατάργηση του Εισαγγελέα Διαφθοράς. Το γεγονός ότι η έρευνα αρχειοθετήθηκε από εμάς για τα πολιτικά πρόσωπα που τώρα βάλλουν εναντίον μας, αποδεικνύει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία μας. Αλίμονο αν για κάθε έρευνα που αρχειοθετούνταν οι εισαγγελείς που την ερεύνησαν κατέληγαν κατηγορούμενοι, μόνο και μόνο επειδή ερεύνησαν τις καταγγελίες, ως είχαν υποχρέωση».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com