Τουρκία: Δέκα πρεσβείες ζητούν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία

by Times Newsroom 1

Ορισμένες από τις πρεσβείες των πιο ισχυρών χωρών, μεταξύ των οποίων των Η.Π.Α. και της Γερμανίας, ζήτησαν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Η Άγκυρα χαρακτήρισε το αίτημα «απαράδεκτο».

Ο 63χρονος Καβαλά, γνωστός για την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητά του στο χώρο των εκδόσεων, αλλά και το φιλανθρωπικό του έργο, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί. Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία. Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τις δίκες του Καβαλά συμβολικές της καταστολής ενάντια σε αντιφρονούντες στην Τουρκία. Οι πρεσβείες ζήτησαν σήμερα μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, τέσσερα χρόνια μετά τη φυλάκισή του.

«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από μια προηγούμενη αθώωση, επισκιάζουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα», ανέφεραν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του», πρόσθεσαν οι πρεσβείες. Συγκεκριμένα, οι πρεσβείες του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των Η.Π.Α. κοινοποίησαν την ανακοίνωσή τους στο Twitter.

Αντιδρώντας, ο Τούρκος Υπουργός ΕσωτερικώνΣουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. «Είναι απαράδεκτο πρέσβεις να κάνουν μια σύσταση και υπόδειξη στο δικαστικό σώμα σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε. «Η σύστασή σας και η υπόδειξή σας ρίχνει σκιά στην κατανόησή σας για τον νόμο και τη δημοκρατία», σχολίασε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέταξε τον περασμένο Σεπτέμβριο την Τουρκία να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ο Καβαλά, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι διπλωμάτες προκάλεσαν την οργή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Κάλεσε τους πρεσβευτές των δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Η.Π.Α., της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία εξαιτίας της έκκλησής τους να αποφυλακιστεί ο εκδότης Οσμάν Καβαλά, μετέδωσε τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή