Τουρκία: Η αμερικανική πίεση στριμώχνει τις εγχώριες τράπεζες για το ρόλο τους στην οικονομική στήριξη της Ρωσίας

H Isbank έγινε η πρώτη τουρκική τράπεζα που ενέδωσε στις πιέσεις και διέκοψε τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να παρακάμπτει τις κυρώσεις

by Times Newsroom

Αποδίδουν σταδιακά καρπούς οι αμερικανικές (και ευρύτερα δυτικές) πιέσεις προς την Τουρκία αναφορικά με το ρόλο που παίζει το τραπεζικό της σύστημα και όχι μόνο στη διευκόλυνση της Ρωσίας, έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις που έχει από τις δυτικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα η τράπεζα Isbank, που είναι ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως διακόπτει τη χρήση του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ως εναλλακτικό σύστημα πληρωμών αντί της Visa και της Mastercard για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Εκτός Mir

H τουρκική τράπεζα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επεσήμανε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της δείχνοντας πλήρη συμμόρφωση προς την εθνική αλλά και διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες, θέλοντας έτσι να αποφύγει την αμερικανική οργή.

Πάντως δεδομένου πως με την απόφαση αυτή θα χάσει τα σημαντικά κέρδη που διασφαλίζει από τις ρωσικές συναλλαγές, η μετοχή της κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του 10% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Εξάλλου, η αγορά ερμήνευσε την απόφαση αυτή ως επιβεβαίωση πως η τουρκική τραπεζική αγορά έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί για τυχόν δυτικές και δη, αμερικανικές κυρώσεις, επομένως προεξοφλεί πως πιθανότατα κι άλλες τουρκικές τράπεζες θα αναγκαστούν να βγουν από το Mir.

Αυξάνεται η πίεση 

Δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου έχουν υποστηρίξει, τις προηγούμενες ημέρες, πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε έχουν εντείνει την πίεση τους προς την Τουρκία, ώστε να σταματήσει να διευκολύνει τη Μόσχα με τρόπους που παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Ειδικά το σύστημα Mir βρίσκεται στο στόχαστρο τους και μαζί του οι τουρκικές τράπεζες που είναι μέλη του.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους επιβάλλοντας κυρώσεις κατά του διευθύνοντος συμβούλου του εθνικού ρωσικού συστήματος πληρωμών πιστωτικών καρτών, στη διοίκηση του οποίου εντάσσεται το Mir. Όμως, στα σχέδια τους βρίσκονται και οι τράπεζες φιλικών προς τη Ρωσία κρατών, που υιοθέτησαν το Mir με προφανή στόχο να στηρίξουν το Κρεμλίνο και να επωμιστούν τα σημαντικά κέρδη που θα προκύψουν από τις ρωσικές συναλλαγές.

Ανάμεσα τους και οι τράπεζες της Τουρκίας, όπως η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Isbank, η DenizBank και κρατική… αμαρτωλή Halkbank που έχουν ενταχθεί στο Mir.

Το θέμα απασχολεί και τις Βρυξέλλες. Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε., Μάρεντ ΜακΓκίνες πρόκειται να μεταβεί τον ερχόμενο μήνα στην Άγκυρα προκειμένου να θέσει ακριβώς το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τα διάφορα… παραθυράκια που επιτρέπουν στη Ρωσία να προχωρά σε συναλλαγές παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή