Τουρκία: Νέα αύξηση κατά 30% στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Η συνεχόμενη πτώση της λίρας περιορίζει συνεχώς την πραγματική αξία των μισθών, ενώ ανεβάζει στα ύψη το κόστος ζωής

by Times Newsroom

Μετά την «θριαμβευτική επιτυχία» του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε από τα τουρκικά media, ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό και την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά ανακοινώνοντας θεαματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους ζωής.

Με την νέα αύξηση, που εκτιμάται πως επηρεάζει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στις 5,500 τουρκικές λίρες (328 δολάρια) από τις 4.250 λίρες (254 δολάρια) που ήταν.

Πρόκειται ουσιαστικά για την δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που ο Τούρκος πρόεδρος υποχρεώνεται να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, σε μια μάλλον μάταιη προσπάθεια να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις τιμές που καλπάζουν.

Η απαξίωση της λίρας 

Η προηγούμενη αύξηση ύψους 50% είχε λάβει χώρα το Δεκέμβριο, με τον κατώτατο να διαμορφώνεται στις 4.250 λίρες που τότε, ωστόσο, αναλογούσε σε 275 αμερικανικά δολάρια, καθώς η πτωτική πορεία του τουρκικού νομίσματος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Με δεδομένο πως η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιανουαρίου (πέραν των τεράστιων απωλειών που είχε καταγράψει πέρυσι) η πραγματική αύξηση στους μισθούς, μετά την αναπροσαρμογή του Δεκεμβρίου, υπολογίζονταν από τους αναλυτές πως έφτανε μόλις τα 9 δολάρια! Ένα ποσό ευτελές μπροστά στην συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους ζωής.

Συγκριτικά, στις αρχές του 2021, ο κατώτατος μισθός έφτανε τα 380 δολάρια, με βάση  την ισοτιμία λίρας/δολαρίου.

Ο πληθωρισμός το Μάιο ξεπέρασε το 70%, αν και πολλοί αναλυτές επιμένουν πως τα πραγματικά νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα.

Προς νέο άλμα του πληθωρισμού 

Την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα πληθωρισμού τον Ιούνιο, το σύνολο των αναλυτών περιμένει νέο ρεκόρ του δείκτη. Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο μέσος όρος εκτίμησης έκανε λόγο για αύξηση πάνω από το 78% (με την χειρότερη εκτίμηση να αναφέρεται σε άνοδο στο 81,80%).

Η σημερινή άρον-άρον απόφαση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό πιθανότατα συνδέεται με την ανακοίνωση της ερχόμενης Δευτέρας και το γεγονός πως πάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ που θα φέρει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τον Ερντογάν.

Θυμίζουμε πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση της απήχησης του Ερντογάν με φόντο την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την ακρίβεια και την οικονομική ανέχεια. Πρόφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici εμφανίζει τον Τούρκο πρόεδρο να υστερεί έναντι όλων των πιθανών αντιπάλων του και να χάνει την προεδρία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εφόσον η κάλπη λάμβανε χώρα τώρα.

Πηγή: OT.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή