Τουρκία: Ο Ερντογάν καρατόμησε τον κεντρικό τραπεζίτη

by Times Newsroom 1

Με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Ακόμη και αυτή η χειραγώγηση δεν μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της λίρας στις διεθνείς αγορές.

Σε ηλεκτρική καρέκλα κάθεται τα τελευταία χρόνια ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας. Η δεδηλωμένη αντίθεση του προέδρου Ερντογάν στην αύξηση των επιτοκίων δυσχεραίνει το έργο του εκάστοτε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, όταν επιβάλλεται από τις συνθήκες να χρησιμοποιήσει το εν λόγω εργαλείο. Η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας- που δεν φαίνεται πού θα σταματήσει- οδήγησε στην αντικατάσταση του Μουράτ Ουϊσάλ. Ο Ουϊσάλ άντεξε στην θέση αυτή μόλις 16 μήνες. Τώρα στην ηλεκτρική καρέκλα της Τουρκίας κάθισε ο πρόεδρος προϋπολογισμού και στρατηγικής της Προεδρίας και πρώην υπουργός Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ, με διάταγμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλαμβάνει σε μία άκρως δύσκολη συγκυρία, που δεν έχει καμία σχέση με την επιτυχημένη πρώτη περίοδο διακυβέρνησης και μεταρρυθμίσεων του Ερντογάν, που τότε είχε εκτοξεύσει την τουρκική οικονομία. Με την υπάρχουσα πορεία η τουρκική λίρα μέσα σε ένα έτος έχασε 48,8% της αξίας της έναντι του δολαρίου και 58,85% έναντι του ευρώ. Το ευρώ την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε μάλιστα το ψυχολογικό φράγμα των 10 λιρών και συνεχίζει ακόμη και σήμερα την ανοδική πορεία με 1,63% και τιμή 10,14.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Türkei Zentralbank reduziert Leitzins um 4,25 Punkte | Murat Uysal Ο Μουράτ Ουϊσάλ άντεξε μόλις 16 μήνες το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο ρυθμός πτώσης της λίρας αυξάνεται ραγδαία. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την τουρκική οικονομία, η οποία στηρίζεται, όπως τονίζουν, σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον με τις διεθνείς συνθήκες και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο ασταθής. Οι προβλέψεις δε για την ισοτιμία της λίρας με τις επικρατούσες συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες.

Το ερώτημα είναι τί διαφορετικό θα μπορέσει να κάνει ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, κρατώντας σταθερά τα επιτόκια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή