Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παραπέμπεται σε δίκη

Σε δίκη παραπέμπεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορούμενος για «δημόσια προσβολή δημόσιου λειτουργού». Η ποινή που προβλέπεται για την κατηγορία είναι φυλάκιση από 1 έτος και 2 μήνες έως 2 έτη και 4 μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζητείται επίσης και η αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ο Κιλιτσντάρογλου ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις τελευταίες εκλογές, βάσει το νόμου δεν μπορούσε να ήταν και υποψήφιος βουλευτής και ως εκ τούτου δεν έχει τώρα βουλευτική ασυλία.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή μόλις 24 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Δεν υποκύπτω στην αδικία»

«Δεν με ξέρουν. Νομίζουν ότι με τη δίωξη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα φοβηθεί και θα σιωπήσει. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορώ να δώσω λογαριασμό» δήλωσε ο πρόεδρος του CHP σε μία πρώτη αντίδρασή του, τονίζοντας πως δεν είναι άνθρωπος που υποκύπτει στην αδικία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε την κλήση για την παραπομπή του στις 11 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ιστορία της Τουρκίας που ένας πρόεδρος του CHP καλείται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.

Αφορμή για τη δίωξη είναι μία ομιλία που έκανε πριν από εννέα χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 2014, στην περιφερειακή συνάντηση του CHP Κωνσταντινούπολης. Στην ομιλία του αυτή ο Κιλιτσντάρογλου είχε κάνει την εξής επίμαχη δήλωση: «Στις 17 και 25 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η μεγαλύτερη διαφθορά στην Ιστορία της χώρας μας. Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος. Τελικά, συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας.

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσφεύγει στο δικαστήριο. Ζητά, να επιβληθεί απαγόρευση δημοσίευσης (των στοιχείων) από την επιτροπή. Από πότε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έγινε προστάτης των κλεφτών, κύριε Τζεμίλ Τσιστέκ, μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Είναι αυτό το καθήκον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας; Το καθήκον σας είναι να προστατεύσετε την υπόληψη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ποιον υποστηρίζετε επιβάλλοντας απαγόρευση δημοσίευσης;»

Ο πρώην υπουργός, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπέβαλε μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου για τη χρήση της λέξης «κλέφτης» στην ομιλία του και στις 31 Οκτωβρίου 2016 συντάχθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του. Με την άρση της ασυλίας του ξεκίνησε η δίωξη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή