Τουρκία: Ραγδαίες οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση – Αποχώρησε η Ακσενέρ από την Εθνική Συμμαχία

 Η Μεράλ Ακσενέρ, η αρχηγός του Καλού Κόμματος αποχώρησε από το τραπέζι των 6, σπάζοντας τη συμμαχία των 6 και την κοινή γραμμή με τα πέντε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου ως κοινό υποψήφιο.

by Times Newsroom

Το Iyi είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού μετά το CHP του Κιλιτσντάρογλου. Η Ακσενέρ κάλεσε τον Μανσούρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία απέναντι στον Ερντογάν.

«Το στρογγυλό τραπέζι των έξι δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα με κοινού νου όπου μπορούν να συζητηθούν οι υποψήφιοι», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (3/3/2023) η Μεράλ Ακσενέρ.

Το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης

Χθες συνεδρίασαν οι 6 ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης για το όνομα του κοινού υποψηφίου, αλλά δεν βγήκε λευκός καπνός. Η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, φέρεται να αντιτάσσεται σθεναρά στην υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου και πρότεινε ή Γιαβάς ή Ιμάμογλου.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιτάχθηκε και είπε: «Εάν κριθεί απαραίτητο, ας κάνουμε μια δήλωση με πέντε υπογραφές».

Η Ακσενέρ απάντησε: «Πρέπει λοιπόν να σηκωθώ και να φύγω;». Τότε παρενέβησαν οι άλλοι ηγέτες και όλοι συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα, αφού συνεννοηθούν με τα κόμματά τους.

«Έχουμε καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη για τον κοινό μας υποψήφιο για την προεδρία και για τη διαδικασία».

Όταν το τραπέζι των Έξι έκανε αυτή τη δήλωση ήταν γύρω στις 7:30 μ.μ. όλοι πίστευαν ότι το όνομα Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κλειδώσει. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Ουμίτ Ντικμπαγίρ, ο Οικονομικός Διευθυντής του Καλού Κόμματος, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι κοντά στην Μεράλ Ακσενέρ, έγραψε στο Twitter: «Το έθνος είναι μεγαλύτερο από 5». Αργότερα, ορισμένα στελέχη του κόμματος συνδέθηκαν με τηλεοπτικά κανάλια και είπαν ότι ο υποψήφιος δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί.

Μετά τη συνάντηση, η Ακσενέρ συναντήθηκε με τα στελέχη του κόμματος τη νύχτα. Σήμερα, έχει προσκαλέσει τους προέδρους του κόμματος από τις 81 επαρχίες στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση, το θέμα της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία τέθηκε από τον αρχηγό του Κόμματος Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολάογλου. Ενώ οι άλλοι ηγέτες εξέφρασαν θετική γνώμη για το θέμα αυτό, η Μεράλ Ακσενέρ είπε: «Ή Εκρέμ Ιμάμογλου ή Μανσούρ Γιαβάς. Το κόμμα μου μού είπε να προτείνω αυτά τα δύο ονόματα ή να αποχωρήσω». Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε τότε: «Θα συνεχίσουν ως δήμαρχοι». Η Ακσενέρ απάντησε: «Τότε επίτρεψέ μου να διαβουλευτώ με το κόμμα μου και τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων του κόμματός μου».

Ενώ σκεφτόταν τι να κάνει, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Εάν χρειαστεί, θα γίνει δήλωση με τις υπογραφές πέντε κομμάτων», η Ακσενέρ απάντησε: «Πρέπει να σηκωθώ και να φύγω;».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com