Τουρκία: Θέλει «συγκεκριμένα βήματα» από Σουηδία και Φινλανδία για να επιτρέψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία»

by Times Newsroom

Η Τουρκία που διαφωνεί με τα αιτήματα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» μόνο σε περίπτωση που δει «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που θεωρεί ότι υποθάλπουν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Ο Καλίν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ότι η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα η βρετανική Express υποστήριξε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να κλιμακώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, για το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί μπορεί να θέσει αίτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στη Κύπρο, ώστε να επιτρέψει την ένταξη των Σκανδιναβικών κρατών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή