Τουρκία: Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στα σύνορα με τη Συρία

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ήταν «τοποθετημένη εκεί από τρομοκράτες»

by Times Newsroom

Τρεις στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Ακτσάκαλε, στην επαρχία Σανλιούρφα, όταν εξερράγη βόμβα στα σύνορα με τη Συρία, με το υπουργείο Άμυνας να τονίζει ότι ήταν «τοποθετημένη εκεί από τρομοκράτες», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων βρίσκεται η συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, που κατέχει ο τουρκικός στρατός και σύροι βοηθητικοί του από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Αν και το υπουργείο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην συγκεκριμένη οργάνωση, μάλλον σε αυτήν αναφερόταν.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει σειρά επιχειρήσεων στην Τουρκία, στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον κούρδων ανταρτών που είτε ανήκουν στο είτε συνδέονται με το ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984.

Στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των YPG το 2016, το 2018 και το 2019.

Για την Άγκυρα, η οργάνωση YPG αποτελεί τον «τρομοκρατικό» βραχίονα του PKK στη Συρία, μολονότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή