Τούρκικο παραλήρημα: Η Άγκυρα ζητά αποπομπή Μηταράκη για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Με μία νέα μακροσκελή και προκλητική ανακοίνωση το υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να απαντήσει στους «αβάσιμους», όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς της Ελλάδας σχετικά με τους 92 γυμνούς μετανάστες.

by Times Newsroom

Η ανακοίνωση του Τούρκικου ΥΠΕΣ, για ακόμα μια φορά με fake news,  κατηγορεί την Ελλάδα για δεκάδες θανάτους και χιλιάδες βίαιες απωθήσεις, ενώ βρίσκει απαράδεκτο τη μη αποπομπή -ακόμη και- του υπουργού Μετανάστευσης της Ελλάδας Νότη Μηταράκη.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τη διεθνή κατακραυγή για την βίαιη προώθηση (push forward) 92 μεταναστών στον Έβρο από την Τουρκία, οι οποίοι βρέθηκαν γυμνοί και χτυπημένοι και τελικώς διεσώθησαν από τις ελληνικές αρχές.

Επίσης το Τούρκικο ΥΠΕΣ ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει τις πρακτικές απάνθρωπης μεταχείρισης, καλεί τη διεθνή κοινότητα να μη χρησιμοποιεί δίπλα από την Ελλάδα το όνομα της Τουρκίας, όταν αναφέρεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει:

«Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, του οποίου η χώρα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο λόγω της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά τακτικές ποδηγέτησης, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες απογυμνωμένων μεταναστών, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ούτε τοποθεσία, ούτε ημερομηνία.

Γνωρίζουμε καλά την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα διεθνώς μετά την ομιλία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έδειξε σε κοινή θέα εικόνες απάνθρωπης συμπεριφοράς της Ελλάδας, προσελκύοντας την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις συστηματικές παράνομες απωθήσεις που πραγματοποιεί, κατάσχοντας όλα τα υπάρχοντα των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων τους, του τηλεφώνου, της ταυτότητας και των διαβατηρίων τους, πετώντας τους στη θάλασσα, παίρνοντας όλα τα ρούχα τους και τα παπούτσια, χτυπώντας τους γυμνούς με ρόπαλα, τραυματίζοντάς τους με συσκευές ηλεκτροσόκ, πυροβολώντας τους με σφαίρες από καουτσούκ ή βάζοντάς τους σε φθαρμένες σωσίβιες λέμβους.

Εδώ και χρόνια με αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση και τις ενέργειες, η Ελλάδα εκτίθεται στα μάτια όλου του κόσμου με φωτογραφίες και διεθνείς εκθέσεις που δείχνουν τρυπημένα σκάφη, στα οποία έχουν αφαιρεθεί οι μηχανές τους και με μετανάστες που έχουν κακοποιηθεί, ακόμη και δεχθεί πυροβολισμούς με στόχο να τους σκοτώσουν. Μόλις τον περασμένο μήνα τρύπησαν τη βάρκα μιας ομάδας μεταναστών, μέσα στην οποία υπήρχαν ακόμη και μωρά και βρέφη, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Λίβανο. Έχοντας χάσει όλα τα τιμαλφή τους, αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείφτηκαν και πέθαναν. Ο 9 μηνών Ασίμ και ο 4χρονος αδελφός του Abdülvahap έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης.

Τώρα, η Ελλάδα που αδυνατεί να δώσει έστω και μια εξήγηση για αυτές τις ενέργειες απάνθρωπης μεταχείρισης στην παγκόσμια σκηνή, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία μέσω συκοφάντησης και δυσφήμισης. Ακριβώς όπως έχει συνδεθεί με φόνους, έτσι και τώρα η ελληνική κυβέρνηση συσχετίζεται με ψέματα και συκοφαντίες.

Αν και υπήρξε έντονη πίεση στην Ελλάδα διεθνώς για τις ενέργειές της, η Ελλάδα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και η σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951. Υπήρξαν παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή, καθώς και του νόμου που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, με χρήση βίας που ασκήθηκε σε όλους τους μετανάστες χωρίς διακρίσεις ακόμη και σε γυναίκες ή παιδιά, παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή με την κατάσχεση ρούχων και χρημάτων των μεταναστών που επιδίωκαν είσοδο στη χώρα τους και με την κατάσχεση των πολύτιμων αντικειμένων τους με παράνομο τρόπο. Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που κοινοποιήθηκε σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και όργανα μέσων ενημέρωσης, αποκάλυψε ανοιχτά ότι υψηλόβαθμο προσωπικό της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex ενεπλάκη σε μεγάλες καταχρήσεις και παρατυπίες, καλύπτοντας τις απωθήσεις [των μεταναστών] προς την Τουρκία κι ότι δεν διερεύνησε ούτε εξέτασε το πρόβλημα δεόντως και με σωστό και ορθό τρόπο.

Δεν θεωρούμε λοιπόν σύμπτωση τις δόλιες πληροφορίες που παρείχε ο Έλληνας υπουργός, προκειμένου να συγκαλύψει αυτή την έκθεση και τις παραβιάσεις που διέπραξε η χώρα του στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και συνεχίζει τους αβάσιμους εναντίον της χώρας μας ισχυρισμούς, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απαλλάχθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια των ερευνών και των εποπτειών για τις απωθήσεις, είναι απαράδεκτο και το αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της κοινής γνώμης.

Ως αποτέλεσμα των απωθήσεων της Ελλάδας, συνολικά 61.737 μετανάστες, εκ των οποίων οι 46.840 βρίσκονταν στο Αιγαίο και ήταν μετανάστες στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, απωθήθηκαν από το 2020. 152 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτών των απωθήσεων και 200 τραυματίστηκαν. Εξετάζοντας τα στοιχεία του 2022, βλέπουμε ότι συνολικά 26.363 μετανάστες, εκ των οποίων οι 21.770 βρίσκονταν στο Αιγαίο και οι 4.593 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, απωθήθηκαν. 59 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από απωθήσεις, και συγκεκριμένα 21 στο Αιγαίο και 38 στα ελληνικά χερσαία σύνορα. Εξάλλου, από τις απωθήσεις τραυματίστηκαν 54 μετανάστες, 5 στο Αιγαίο και 49 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

Καλούμε την Ελλάδα που δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για τα πνιγμένα μωρά στο Αιγαίο να σταματήσει την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική και τις μεταχειρίσεις κατά των μεταναστών που οδηγεί σε θανάτους.

Επιπλέον, ως χώρα που τηρεί τους διεθνείς κανόνες ακόμη και για τους παράτυπους μετανάστες χωρίς διακρίσεις και έχει ακολουθήσει μια ανθρωπιστική στάση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, αρνούμαστε τη χρήση του ονόματος Τουρκία δίπλα στην Ελλάδα από ολόκληρο τον κόσμο που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις απάνθρωπες συμπεριφορές τους προς τους μετανάστες».

Στο τέλος, η ανακοίνωση επισυνάπτει φωτογραφίες με περιπτώσεις όπου η Ελλάδα φέρεται να έχει εφαρμόσει απάνθρωπες τακτικές κατά προσφύγων/μεταναστών.

Η αλήθεια που παραβλέπει η Άγκυρα

Αυτό, ωστόσο που παραλείπει τεχνηέντως να αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στην κατάπτιση ανακοίνωση του είναι η αλήθεια των αριθμών. Όπως είπε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η χώρα μας προστατεύει τα σύνορά της έχοντας πετύχει ελαχιστοποίηση των ροών αλλά και των απωλειών ζωών στις θάλασσες. Όπως είπε, μόνο το 2015-2016 είχαν χάσει τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες σχεδόν 1.500 άνθρωποι λόγω της πολιτικής ανοιχτών συνόρων την ώρα που το 2022 μέχρι πριν από τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα είχαν πεθάνει 10 άτομα.

Μηταράκης: Πάμε στον ΟΗΕ το περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο

Δεν προκαλεί έκπληξη που η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του κ. Μηταράκη πως θα θέσει το θέμα των 92 μεταναστών στον Έβρο στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών και «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

O κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «ακόμη ένα θλιβερό επεισόδιο «γράφτηκε» στον Έβρο, με την Τουρκία σε ρόλο πρωταγωνιστή, να εργαλειοποιεί εκ νέου μετανάστες, αυτή τη φορά 92 άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν γυμνά και τραυματισμένα στον Έβρο».

Σήμερα στη δομή του Έβρου ορισμένοι από τους 92

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, οι 28 από τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν σε κακή κατάσταση και γυμνοί στον Έβρο αναμένεται να μεταφερθούν εντός της ημέρας στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο όπου και θα τους περιθάλψουν και θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης ενώ οι ίδιοι αναμένεται να μεταφέρουν στις ελληνικές αρχές όλα όσα έζησαν στα χέρια των Τούρκων οι οποίοι -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- τους μετέφεραν μάλιστα και με οχήματα της χωροφυλακής έως το σημείο όπου και σπρώχθηκαν δια της βίας στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com