Τουρκικό παζάρι με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο

by Times Newsroom 1

Μετά την απαίτησή τους για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία στήριξη για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν απαίτησαν την αποχώρηση και των τουρκικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Και αυτό υλοποιείται άμεσα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και του ίδιου του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως η εκκένωση ξεκίνησε ήδη και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 36 ώρες. Μάλιστα ευχαρίστησε τις γειτονικές χώρες που υποστηρίζουν αυτές τις μεταφορές των στρατιωτών, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, με τις οποίες έχει δημιουργηθεί αερογέφυρα για την ταχύτατη εκκένωση των τουρκικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπουλ.

Διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία του αεροδρομίου

Αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών μεταφέρει τούρκους στρατιώτες από το Αφγανιστάν στην Άγκυρα

Ο τουρκικός στρατός αποσύρεται, αλλά στο παρασκήνιο διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του αεροδρομίου. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ούτε τα κατηρτισμένα στελέχη ούτε την τεχνογνωσία διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίου – ζήτησαν από την Τουρκία την παρουσία τεχνικών που θα στηρίξουν την λειτουργία.

Η Άγκυρα ουσιαστικά επιθυμεί να έχει λόγο στην περιοχή και μετά την αποχώριση του ΝΑΤΟ. Όμως οι όροι που θέτουν οι Ταλιμπάν, ζητώντας τεχνική στήριξη από προσωπικό που δεν έχει σχέση με τον στρατό, φαίνεται πως δεν ικανοποιούν την Τουρκία. Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν οι συνομιλίες για την παροχή αυτής της στήριξης και την παραμονή Τούρκων, έστω και τεχνικών, στο Αφγανιστάν είναι σε εξέλιξη. Η Τουρκία θέτει το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που θα πρέπει να στείλει για αυτή την στήριξη, αλλά ότι θα έπρεπε, οι τούρκοι τεχνικοί να έχουν και διοικητικό ρόλο στο αεροδρόμιο για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ένα ανατολίτικο παζάρι του οποίου η έκβαση θα καθορίσει το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν και της πιθανής επιρροής που επιθυμεί η Άγκυρα να έχει στην περιοχή.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή