Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το μοντέλο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου να εφαρμοστεί στην Κύπρο

Αναστασιάδης: Η κατεχόμενη πατρίδα μας δεν αποτελεί ξεχωριστή κρατική οντότητα για να μπορούσε να ακούσουμε μια ανάλογη συμβουλή

by Times Newsroom

Σε μια κομβική στιγμή για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου η Άγκυρα και ειδικότερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με μια υποκριτική ανακοίνωση του επικαλείται την ιστορική συμφωνία Λιβάνου -Ισραηλ, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να προωθήσει την αναβάθμιση του καθεστώτος του στάτους του ψευδοκράτους στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει για τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις στην Αν Μεσόγειο.


Η Άγκυρα προτείνει συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο επικαλούμενη την χθεσινή υπογραφή της ιστορικής συμφωνιας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει ένα μοντέλο κοινής λειτουργίας και κατανομής εσόδων, μέσω τρίτου μέρους, για ορισμένες περιοχές αδειών υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο μερών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση της Κύπρου, για συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του παράνομου ψευδοκράτους κατι βεβαιως που θα συνιστά έμμεση αναγνώριση του και παραπέμπει σε προτάσεις που έχει υποβάλει στο παρελθόν το κατοχικό καθεστώς.

Επίσης, η Τουρκία που έχει επιχειρήσει παράνομα τετελεσμένα και δήθεν συμφωνία οριοθέτησης με το ψευδοκράτος και έχει πρωτοστατήσει με το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο κάνει λόγο, υποκριτικά για σύγκλιση “περιεκτικής διάσκεψης” για την Ανατολική Μεσόγειο από την οποία αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν δεσμεύεται φυσικά στην εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, βάσει του οποίου έγινε η Συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι αποτελεί καλό προηγούμενο για την περίπτωση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, είπε ότι «είναι καλά γνωστό ότι ανάλογη πρόταση υπεβλήθη από εμάς, δηλαδή για ένα διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή ακόμα και προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας, με βάση πάντα τόσο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το διεθνές δίκαιο. Το απέρριψαν. Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα την ειρηνική εξεύρεση λύσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο. Η κατεχόμενη πατρίδα μας δεν αποτελεί ξεχωριστή κρατική οντότητα για να μπορούσε να ακούσουμε μια ανάλογη συμβουλή. Αυτή που παραβιάζει τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία που αμφισβητεί το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή